Домаће млијеко добија битку са производима из ЕУ

Милијана Латиновић
Домаће млијеко добија битку са производима из ЕУ

Бањалука - РС биљежи раст извоза млијека и смањење увоза, што је добар показатељ да грађани препознају квалитет домаћих производа, а мљекари се успјешно одупиру конкуренцији из Европске уније.

Подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ показују да је Српска за првих осам мјесеци ове године извезла за 30,41 одсто више млијека него у истом периоду прошле године.

У истом периоду на тржиште БиХ увезено је млијека и млијечних прерађевина у вриједности од 92,23 милиона КМ, што је више за 8,69 одсто у односу на исти период лани, а већина увезених производа завршава на тржишту ФБиХ.

Подаци УИО БиХ показују да је учешће РС у увозу млијека и млијечних прерађевина на нивоу од свега 7,81 одсто од укупног увоза, односно 7,20 милиона КМ.

- Ово је наставак позитивних трендова који владају од почетка године када је у питању увоз млијека и млијечних прерађевина, а мљекарски сектор се за сада веома успјешно одупире конкуренцији из окружења и ЕУ - казао је начелник Одјељења за сточарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Младен Стојановић.

У Министарству истичу да увозно млијеко завршава у ФБиХ јер је тамо регистрован највећи број увозника и тржних центара, али и да купци у Српској више вјерују домаћим произвођачима па купујући млијеко и млијечне прерађевине са њихових фарми штите домаћу производњу.

- То је изузетно позитивно и апелујемо и даље на наше грађане да купују домаће млијеко, сир, павлаку, јер тако штитимо и домаћу производњу и наше пољопривреднике. Радују нас подаци да РС увози незнатне количине млијека у односу на ФБиХ, што много значи нашим мљекарима који, осим пласмана на домаће тржиште, биљеже и значајно повећање извоза млијека - рекао је портпарол ресорног министарства Александар Мацановић.

Додаје да је у ФБиХ порастао увоз млијека и млијечних прерађевина за 8,69 одсто, док РС биљежи пад увоза ових производа за 9,53 одсто.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да млијеко са домаћих фарми махом иде на хрватско тржиште.

- Хрватска је једна од омиљених дестинација страним туристима, а велики број њих купује наше млијеко, јер они не гледају ко производи, већ какав је квалитет. То утиче на повећање продаје млијека са наших фарми - рекао је Усорац.

Истиче да га не чуди чињеница да млијеко из увоза завршава на тржишту ФБиХ, јер они углавном не купују млијеко из РС.

- И легални и илегални увоз млијека завршава у ФБиХ, јер се и сви илегални гранични прелази налазе тамо - додао је Усорац.

Млијечне прерађевине

Из Министарства пољопривреде истичу да сиреви чине око 48 одсто укупног увоза млијека и млијечних прерађевина у БиХ за осам мјесеци.

- У исто вријеме БиХ је извезла млијеко и млијечне прерађевине у вриједности од 50,94 милиона марака, од чега се 80 одсто односи на млијеко и павлаку. То значи да извозимо производе ниског степена финализације и ту има простора за напредак када је у питању домаћа производња - кажу у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана