Dodik: Zaštititi realnu proizvodnju

Agencije
Dodik: Zaštititi realnu proizvodnju

Zvornik - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras u Zvorniku da je jačanje Srpske i dalje primarna politika koja je moguća i saradnjom sa institucijama BiH da bi se došlo do određenih promjena, prije svega u zaštiti realne proizvodnje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ističući da u BiH treba da bude postignuta saglasnost o tome da se zaštiti realna proizvodnja pred naletom ogromne količine robe koja je stimulisana u inostranstvu, kao što je mlijeko, Dodik je naveo da ima podatak da je, od uvođenja sankcija Rusiji i kontra-mjera Rusije prema EU, na tržište BiH za dva do dva i po mjeseca uvezeno samo mlijeka u vrijednosti od 102 miliona KM.

"Taj podatak govori o tome da to može da ugrozi našu proizvodnju, ne samo mljekarsku industriju, nego i proizvođače mlijeka u realnom sektoru, odnosno poljoprivredna domaćinstva", pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, na ovu pojavu mora se reagovati, jer se dešava da su evropski fondovi stimulisali svoje proizvođače za ono što nisu mogli da prodaju Rusiji, pa je to učinilo da je njihovo mlijeko mnogo jeftinije nego domaće.

"To mlijeko ovdje ulazi po nižim cijenama, direktno ugrožavajući naše proizvođače", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da prvobitni efekat jeste jeftino mlijeko, a dugoročni efekat je ugrožavanje i uništavanje domaće proizvodnje, čime tržište BiH postaje potpuno zavisno od tih tržišta koja su došla.

Navodeći da niko ne garantuje da će niske cijene mlijeka biti dugoročne, Dodik je rekao da se može desiti da upravo ti proizvođači iz Evrope dođu ovdje sa visokim cijenama, a ovdje više proizvodnje nema.

"Zato politika treba da bude odgovorna i da traži rješenja u zaštiti realnog sektora", naglasio je Dodik.

Podsjećajući na okupljanja proizvođača mlijeka iz Republike Srpske i udruženja iz Federacije BiH sa zahtjevima koje su iznijeli upravo na planu zaštite realnog sektora poljoprivredne proizvodnje, Dodik je rekao da proizvođači mlijeka imaju podršku iz Republike Srpske i njega kao predsjednika, te da će tražiti da se u BiH uvedu zaštitne mjere od takve nelojalne konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana