Додатна пензија за сигурнију старост

Дарко Гавриловић
Додатна пензија за сигурнију старост

Бањалука - Први добровољни пензијски фонд у РС донијеће низ позитивних ефеката, јер ће запосленима омогућити додатне приходе за сигурнију старост, предузећима јефтин систем стимулације радне снаге, а држави смањење притиска на буџет за исплату пензија и капитал за улагање.

Европски добровољни пензијски фонд (ЕПФ), први добровољни пензијски фонд у БиХ, требало би да почне са радом и пријемом првих уплата доприноса у августу или септембру. Његови оснивачи Скупна покојнинска дружба из Љубљане, Европска банка за обнову и развој и Пензијски резервни фонд РС истакли су на презентацији планова рада одржаној у словеначкој престоници да имају велика очекивања на тржишту Српске.

Томаж Завршник из Скупне покојнинске дружбе, који ће бити директор новооснованог Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом, рекао је да је ово веома важан корак у реформи пензијског система у РС.

- Оснивачи фонда су респектабилне финансијске институције и ради се о дугорочном пројекту добровољне штедње за старост. Добровољно пензијско осигурање је другачије од осталих видова осигурања и главна карактеристика су му пореске олакшице које му дају велику предност. Надам се да ће сви друштвено одговорни послодавци препознати олакшице и понашати се друштвено одговорно према својим радницима и заједно са нама им обезбиједити сигурнију будућност кроз уплаћивање дијела премије ослобођеног од плаћања пореза и доприноса. Циљна група су послодавци, а на нама је да увјеримо и раднике да дио уплаћују сами и до максимума искористе пореске олакшице ако их већ није искористио послодавац - рекао је Завршник.

Законом је предвиђено да послодавци буду ослобођени намета на уплате у добровољни пензијски фонд у износу до 100 КМ мјесечно. Захваљујући томе послодавац у договору са радником може да му умањи плату за износ који уплаћује у добровољни пензијски фонд. На рачуну радника, осим уплаћеног износа, завршавају и припадајући доприноси, које би послодавац свакако морао да уплати приликом исплате плате, чиме га значајно стимулише без додатних трошкова.

Чланица управе ПРЕФ-а и будући извршни директор у Европском добровољном пензијском фонду Гордана Дробњак каже да новац који се уплаћује за добровољно пензијско осигурање припада појединцу и акумулира се у фонду, што је велика предност у односу на класични државни пензиони фонд у који се уплаћују сви доприноси и одмах исплаћују за пензије.

- Зато је ово одличан вид штедње за старост. Уколико су доприноси уплаћивани континуирано пет година, могуће је већ са 53 године почети повлачити та средства, а то се мора учинити након 70. године - рекла је Дробњакова.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да је идеја добра.

- Добровољни пензијски фонд допринијеће сигурнијој будућности јер је Фонд ПИО неодржив. Ако желимо сигурну пензију и старост, морамо размишљати на други начин. Нема више генерацијске солидарности и свако мора себи зарадити новац за старе дане - казао је Шкребић.

С њим је сагласна и стручна сарадница за економска питања у Савезу синдиката РС Божана Радошевић, истичући да добровољни пензијски фонд омогућава сигурније пензионерске дане.

- Пореске олакшице послодавцима треба да буду мотив да награде запослене. Једино питање је колико ће радници бити у могућности да издвајају новац, с обзиром на то да велики број њих има ниске плате - казала је Радошевићева.

Радници који се одлуче за уплате доприноса уз редовну пензију ће имати и додатне приходе из добровољног пензијског фонда.

Калкулација

100 КМ - мјесечна уплата

20 година - период уплате

4% - пројектовани принос фонда

37.000 КМ - акумулирани износ у фонду

215 КМ - додатни износ на пензију

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана