Dobra saradnja Vlade Srpske i poslovne zajednice daje rezultate

Srna
Dobra saradnja Vlade Srpske i poslovne zajednice daje rezultate

Dobra saradnja Vlade Srpske i poslovne zajednice daje rezultate, zaključeno je na Konferenciji “Privreda Republike Srpske do 2022. godine”. Rast industrijske proizvodnje i bruto domaćeg proizvoda, samo su neki od pokazatelja.

Iz Vlade poručuju da što prije treba povećati minimalnu i prosječnu platu.

Povećanje neoporezivog dijela plate sa 200 na 500 maraka, refundiranje porodiljskog bolovanja u brutu, samo su neke od mjera kojima je rasterećena poslovna zajednica u Srpskoj.

Iz Vlade ne spore da ovim putem treba nastaviti, ali izričiti da mora biti i povećanje plate. Poslodavci su za to pod uslovom da budu veći prihodi.

“Neko fiktivno povećanje plata bez realnih prihoda, svako preduzeće dovodi u dubiozu”, istakao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić. 

Željka Cvijanović predsjednica Vlade Srpske kaže da u vrlo kratkom roku najniža plata mora da bude 500, a prosječna pod hitno 1.000 maraka.

Privrednici smatraju da znaju način kako da to bude ostvareno. Njihov prijedlog - neplaćena pauza i smanjenje broja prazničnih dana. Višak prihoda od toga da ide na račun radnika.

“Jedan dan praznika u neto iznosu prema sadašnjim prosječnim platama košta 10.300.000 KM. Pauza na godišnjem nivou košta 180 miliona”, ističe Borko Đurić predsjednik Privredne komore Srpske.

O radu nedjeljom i prihodima od tog dana za sada ne govore. Dobra saradnja socijalnih partnera dala je rezultate - već 16. kvartal zaredom raste BDP, povećan je broj zaposlenih u realnom sektoru i pokrivenost uvoza izvozom.

“Nominalni rad domaćih proizvoda koji je prije deset, 12 godina bio oko pet milijardi KM, sada je prešao 10,5 zšto govori o povećanju od 100 odsto”, navodi Milorad Dodik, predsjednik Srpske. 

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić navodi da je rast privrede u Srpskoj vidljiv iz godine u godinu.

“Možda se po pojedinim oblastima on periodično mijenja, ali je to doprinijelo razvoju BDP-a”, kaže Đokić.

Iz Vlade poručuju da treba insistirati na povećanju investicija, stvaranju novog proizovada i podsticaju domaćih investitora. Socijalni partneri su saglasni da treba pojačati i kontrole.

“U nekim granama čak za 80 odsto se razlikuju plate, nego u drugim u istoj grani”, kaže Đurić

Željka Cvijanović premijerka Srpske ističe da treba da se suočimo sa sivom ekonomijom, koja je veliki problem.

Poslodavci mišljenja da je za razvoj važna i politička stabilnost.

“Mi dok imamo ovakvu situaciju u BiH teško je da možemo doći do privrednog rasta”, rekao je Škrebić.

Oko 75 odsto zacrtanih mjera iz memoranduma o zajedničkim politikama koji su potpisali Vlada i poslodavci već su realizovane. Ostale, kažu, biće završene do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana