Добит “Космоса” премашиће милион КМ

Милијана Латиновић
Добит “Космоса” премашиће милион КМ

Бањалука - Ваздухопловни завод “Космос” из Бањалуке наставио је позитивно пословање, те ће ову годину завршити са зарадом до 1,2 милиона марака.

Захваљујући новим пословима и константним улагањима у савремену технологију и опрему, за шта је само у овој години издвојено више од милион марака, “Космос” је са ивице амбиса доспио на листу пожељних компанија, јер већ двије године послује позитивно.

Директор предузећа Душан Вјештица каже за “Глас Српске” да ће добит на крају године износити од милион до 1,2 милиона КМ, те да би била и већа да нису касниле увозно-извозне дозволе за посао који реализују са Србијом.

- Министарство спољне трговине и економских односа БиХ је у рекордном року завршило свој дио посла, али је Србија каснила и дозволе су стигле тек прије десетак дана. Без обзира на то, све што је закаснило у овој, наставићемо у идућој години. Очекивани приход у идућој години, када је ријеч о послу са Србијом по претходном уговору и новом који би требало да потпишемо за ремонт радарско-ракетних система за потребе Министарства одбране Србије, кретаће се од два до 2,5 милиона КМ - истакао је Вјештица.

Он је појаснио да дјелатност “Космоса” обухвата три сегмента, и то ремонт радарско-ракетних система, машинство и електроенергетику.

- Основ пословања је ремонт ракетно-радарских система и на тим пословима ангажовано је између 30 и 50 људи. Интензивно производимо машинске позиције, склопове и палете за аустријске и њемачке партнере, а само са једним партнером остварили смо промет већи од милион евра. У области електроенергетике радимо ремонт електромотора, а главни купац нам је “Оптима група” - рекао је Вјештица.

Додао је да је у овој години завршена и стављена у функцију нова линија за галванизацију, те да је потписан уговор за набавку ЦНЦ машине која ће унаприједити сегмент машинске производње за 30 до 40 одсто у смислу извођења сложенијих послова и бржег одговора на захтјеве купаца.

- Договорили смо се о сарадњи са фирмом “Ковинопластика” из Словеније. Добили смо неколико понуда, на неке смо већ одговорили, па видјећемо у ком обиму ће ићи сарадња. Осим пословног прихода који ћемо остварити, радује ме то што фирме које раде за европско тржиште намећу нове стандарде и нова правила, што и нама пружа могућност за унапређење - нагласио је Вјештица и додао да ће инвестиције бити настављене и у 2019. години, те да је у плану набавка ласера за сјечење материјала.

Плате за око 200 запослених, истиче Вјештица, исплаћују се редовно, а све обавезе “Космос” на вријеме измирује и према Пореској управи РС.

С обзиром на то да је лани први пут након скоро двије деценије “Космос” пословао позитивно и испунио све законске обавезе, у предузећу су увјерени да ће на крају сваке идуће године пословни резултат бити још бољи.

Реструктурирање

Душан Вјештица истиче да постоји око 15 милиона КМ пореских обавеза из претходног периода, за које је утврђен план да се измирују из неперспективне имовине.

- Влада РС дала је сагласност за продају неперспективне имовине, тако да у наредној години планирамо измирење тих великих обавеза које не можемо измирити из пословног прихода, а односе се на дуг према Пореској управи и кредит ИРБ-а - рекао је Вјештица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана