Dobavljači koja je prevarila kompanija Tuš-trejdtraže zaštitu

M. Č.
Dobavljači koja je prevarila kompanija Tuš-trejdtraže zaštitu

Banjaluka - Predsjednik Područne privredne komore RS Goran Račić rekao je da je potrebna brza reakcija svih nadležnih institucija u BiH kako bi bili zaštićeni domaći dobavljači kojima je slovenačka kompanija "Tuš" ostala dužna milione nakon što je naprasno prestala da radi u BiH.

Račić je, poslije sastanka sa dobavljačima trgovačkog centra "Tuša" koji je u petak održan u Privrednoj komori RS, rekao da je pobijanje pravnih radnji između povezanih firmi "Tuš" i "Tuš-trejd" jedan od instrumenata kojim bi dobavljači u BiH mogli da zaštite potraživanja, ukoliko bi došlo do stečaja firme "Tuš-trejd" koja je bez imovine.

- Ako se dokaže povezanost pravnih lica Zakon o stečajnom postupku dozvoljava da se ide na pobijanje pravnih radnji između njih - rekao je Račić i dodao da bi već početkom iduće sedmice trebalo da bude organizovan sastanak sa svim nadležnim institucijama.

Istakao je da su u cijeloj priči možda malo krivi i privrednici jer su znali šta se dešava u posljednje dvije godine, a nisu obavijestili nijednu nadležnu instituciju.

Firme "Tuš" i "Tuš-trejd" naprasno su prestale da rade u BiH, radnicima duguju plate i otpremnine, domaćim dobavljačima više od 20 miliona KM, a zbog poreskog duga i sumnjivog zahtjeva za povrat PDV-a pod lupu ih je stavila i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koja je zatražila od Tužilaštva BiH da izda nalog za kompletnu provjeru poslovanja. Dobavljači su najavili kolektivnu tužbu, a predstavnici firmi podnose i pojedinačne tužbe. Kompanija "Tuš" vlasnik je nekretnina u kojima su smješteni trgovački centri, a izdavala ih je pod zakup "Tuš-trejdu" koji je vodio trgovinu i ugovarao poslove sa dobavljačima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana