Добављачи која је преварила компанија Туш-трејдтраже заштиту

М. Ч.
Добављачи која је преварила компанија Туш-трејдтраже заштиту

Бањалука - Предсједник Подручне привредне коморе РС Горан Рачић рекао је да је потребна брза реакција свих надлежних институција у БиХ како би били заштићени домаћи добављачи којима је словеначка компанија "Туш" остала дужна милионе након што је напрасно престала да ради у БиХ.

Рачић је, послије састанка са добављачима трговачког центра "Туша" који је у петак одржан у Привредној комори РС, рекао да је побијање правних радњи између повезаних фирми "Туш" и "Туш-трејд" један од инструмената којим би добављачи у БиХ могли да заштите потраживања, уколико би дошло до стечаја фирме "Туш-трејд" која је без имовине.

- Ако се докаже повезаност правних лица Закон о стечајном поступку дозвољава да се иде на побијање правних радњи између њих - рекао је Рачић и додао да би већ почетком идуће седмице требало да буде организован састанак са свим надлежним институцијама.

Истакао је да су у цијелој причи можда мало криви и привредници јер су знали шта се дешава у посљедње двије године, а нису обавијестили ниједну надлежну институцију.

Фирме "Туш" и "Туш-трејд" напрасно су престале да раде у БиХ, радницима дугују плате и отпремнине, домаћим добављачима више од 20 милиона КМ, а због пореског дуга и сумњивог захтјева за поврат ПДВ-а под лупу их је ставила и Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ која је затражила од Тужилаштва БиХ да изда налог за комплетну провјеру пословања. Добављачи су најавили колективну тужбу, а представници фирми подносе и појединачне тужбе. Компанија "Туш" власник је некретнина у којима су смјештени трговачки центри, а издавала их је под закуп "Туш-трејду" који је водио трговину и уговарао послове са добављачима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана