До веће зараде уз инострану помоћ

Милијана Латиновић
До веће зараде уз инострану помоћ

Бањалука - Унапређење и проширење производње уз помоћ грантова из иностраних фондова за домаће привреднике представља олакшицу и шансу да на бржи и једноставнији начин дођу до савремених машина и веће зараде.

Таква шанса предузећима широм Српске и БиХ пружена је захваљујући “Challenge to Change” пројекту који је успостављен захваљујући средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА) а посредством Амбасаде Шведске у БиХ. Прилику да добије дио новца из овог фонда и унаприједи пословање искористила је и фирма “Еурофенстер” из Бањалуке, чија је примарна дјелатност замјена старе столарије.

- Приликом замјене столарије раздвајамо дрво, стакло и жељезо и у догледно вријеме планирамо производњу стакла од старог стакла, а која је јефтинија него производња од кварцног пијеска, од чега се иначе прави. Купићемо дробилицу за стакло, за шта смо путем пројекта “Challenge to Change” обезбиједили 24.000 евра - рекао је власник компаније Милан Вукобрат.

Власник мљекаре “Пађени” из Билеће Ненад Вукоје каже за “Глас Српске” да су се на овај пројекат пријавили како би обезбиједили 25 нових лактофриза и неколико контејнера за њихов смјештај, с обзиром на то да је обим посла повећан и да откупљују и прерађују све више млијека.

- Укупна вриједност нашег пројекта је 87.000 евра, а кроз програм “Цхалленге то Цханге” одобрено нам је 30.000 евра. Очекујем да ћемо пројекат завршити до средине идућег мјесеца. Веома је значајно што имамо прилику да на овај начин дођемо до одређених средстава и тако уштедимо дио властитог новца - рекао је Вукоје.

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа навели су да је пројекат доступан микро, малим и средњим предузећима из цијеле БиХ, као и малим и средњим предузећима из Шведске која имају интерес у БиХ.

- Пројекат је доступан и стартапима који имају иновативне пословне идеје, производе или услуге који могу довести до повећања броја запослених, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ - навела је службеница за односе с јавношћу у Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа Далиборка Гавриловић-Кујунџић.

Појаснила је да компаније могу аплицирати за грант средства у максималном износу до 30.000 евра, те да су на другом јавном позиву услове за добијање новца из “Challenge to Change” фонда испуниле 34 компаније, којима су недавно уручени сертификати.

- За реализацију ових пројеката издвојено је 836.000 евра, док је укупна вриједност предложених пројеката већа од 2,4 милиона евра. Њиховом реализацијом обезбијеђена су 222 нова радна мјеста, док ће се директно утицати на задржавање постојећих 1.175 радних мјеста - рекла је Гавриловић-Кујунџић.

Партнери

“Challenge to Change” пројекат спроводе Сарајевска регионална развојна агенција и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа. Партнер у пројекту је и регион Остерготланд из Источне Шведске. Циљ пројекта је да допринесе јачем привредном развоју у БиХ, као и јачању сарадње Шведске и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана