До краја године јефтини летови из Бањалуке ка Европи?

Nezavisne.com
До краја године јефтини летови из Бањалуке ка Европи?

Бањалука - Са бањалучког аеродрома ускоро би могли да полете први авиони нискобуџетних компанија према више европских дестинација.

Како сазнају "Независне", у току су преговори с неколико авио-компанија, међу којима су и мађарски "Wizz Air" те "Air Serbia".

Међутим, из Управе Аеродрома нису жељели да дају више детаља о преговорима, док, како су рекли, не дође до конкретне сарадње.

"Договор с авио-оператерима је да се до потписивања уговора и преузимања уговорених обавеза у цијелости, те постизања договора, не објављују било какве информације. Једино што могу рећи у овом тренутку је то да се ради о двије авио-компаније, односно три ако говоримо о 'Air Serbia', која је актуелни авио-превозник на нашем аеродрому", казао је Мирослав Јањић, директор "Аеродрома Републике Српске".

Каже како је тешко прецизирати када би могло доћи до конкретне сарадње, али је изразио наду да ће се то десити до краја године.

"Разговарамо са свима и ниједну понуду не одбацујемо. Несумњиво је

право сваког оператора да лети или не лети са неког мјеста, дакле они су ти који одлучују о томе, а наше је да им пружимо максимум увјеравања и жеље да лете са бањалучког аеродрома у заједничком интересу и то је аксиом по којем дјелујемо", каже Јањић.

Говорећи о потребама путника који гравитирају према бањалучком аеродрому, каже како је то несумњиво Западна Европа.

"Када то кажем, мислим на релације преко Беча и Цириха до Малмеа и Стокхолма", закључио је он.

Иначе, на овом аеродрому је тренутно актуелна само линија за Београд, гдје авион лети пет пута седмично.

Подсјећамо, аеродром у Бањалуци годинама покушава да привуче авио-компанију која би имала редовне летове за европске дестинације, али му то не полази за руком.

Почетком ове године, након серије текстова у "Независним", прекинути су разговори с компанијом "Sea Air " јер је утврђено како су отјерани са аеродрома у Осијеку, Мостару, њемачком Падеборну и италијанској Кортони због отказивања летова и кашњења.

Били су заинтересовани за успостављање летова ка дестинацијама у четири земље, а све је требало да почне у марту ове године.

С нискотарифном компанијом "Wizz Air" је и раније преговарано, али су Мађари тражили субвенције унапријед и гаранцију да ће Влада РС покривати евентуалне губитке ове компаније, што им у том моменту нико није могао дати ни обећати.

Након тога, 2013. склопили су посао с аеродромом у Тузли, гдје су за четири године превезли милион путника, што само показује какву прилику је Бањалука изгубила.

У Туристичкој организацији града Бањалука (ТОБЛ) кажу како би било сјајно ако би преговори о новим линијама са бањалучког аеродрома уродили плодом, те да је овај град још раније требало да има такве релације.

"То ће бити велики корак у унапређењу начина доласка туриста у Бањалуку", истакао је Остоја Барашин, директор ТОБЛ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана