Đokić: Dobit javnih preduzeća mora biti znatno veća

Srna
Đokić: Dobit javnih preduzeća mora biti znatno veća

Ugljevik - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da treba ići dalje u reforme javnog sektora, posebno javnih preduzeća, čija dobit mora bude znano veća.

Đokić je naveo da javna preduzeća u organizacionom dijelu moraju biti podignuta na znatno viši nivo, posebno ona koja su nosioci stvaranja nove vrijednosti.


Prema njegovim riječima, dobit javnih preduzeća mora da bude znatno veća, kao i njihova izdvajanja u korist Republike kao vlasnika javnih preduzeća.

“Posebno žElektroprivredaž ima potencijala da daje više, ali su potrebne reforme, kao i druga javna preduzeća poput žŽeljeznicaž”, rekao je Đokić novinarima u Ugljeviku, gdje je danas prisustvovao proslavi krsne slave Mratindan u Rudniku i termoelektrani.

Đokić, koji je lider Socijalističke partije, rekao je i da od nove Vlade Republike Srpske očekuje kontinuitet uspješnog rada i nastavak reformi sa ciljem napretka i razvoja.

“Imamo sve preduslove i vjerujem da ćemo već po isteku prve godine mandata imati nove vidljive rezultate, a biće ih više u narednim godinama”, rekao je Đokić i dodao da će SP biti dio vlasti i dio Vlade Republike Srpske, a da će se o drugim detaljima dogovarati u narednim dani.

Đokić je napomenuo da se svake godine bilježi povećanje stope ekonomskog rasta vidljivo kroz vrijednost rasta bruto domaćeg proizvoda od tri i više od tri odsto, te da se na osnovu toga može govoriti o stabilnosti ekonomskog sistema i njegovom kontinuiranom rastu.

Prema njegovim riječima, da bi te stope rasta bile veće, potrebne su reforme koje će morati da se provode u narednom godinama.

“Republika Srpska time stiče mogućnost da izdvaja znatno više sredstava za investicione aktivnosti i doprinose njenom razvoju i daljoj stabilizaciji, ekonomskoj i svakoj drugoj, a mi za to imamo još mnogo potencijala”, ocijenio je Đokić.

On je naveo da je taj potencijal, prije svega, u oblasti energetike i industrije, gdje je potrebno ojačati domaće partnere i privlačiti inostrane investicije.

Đokić je istakao da Republika Srpska ne zavisi od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, koji je sigurno značajan finansijer ne samo u Srpskoj, nego i u mnogim državama u svijetu.

“Politika Republike Srpske do sada je bila da se oslanjamo na saradnju sa MMF-om, ali ne na način da moramo da izvršavamo svaku mjeru, zadatak ili ulogu koju ovdje ima MMF”, rekao je Đokić i najavio da će Srpska nastaviti da vodi svoju autonomnu politiku na bazi vlastitih interesa i potreba, koristeći i spremnost MMF-a da, kao i do sada, učestvuje u finansiranju.

Komentarišući proslavu praznika u Federaciji BiH koji Srpska ne priznaje, lider socijalista je napomenuo da je prošao period postojanja socijalističke Jugoslavije, a s njim obilježja i praznici te države.

“Gospoda u Federaciji bi trebalo da shvate da je to iza nas. Ideja ove BiH je nastala na bazi dogovora iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, potvrđena mirovnim sporazumom u Parizu i to bi trebalo da bude osnova života za organizaciju BiH”, ocijenio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana