Ђокић: Добит јавних предузећа мора бити знатно већа

Срна
Ђокић: Добит јавних предузећа мора бити знатно већа

Угљевик - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић сматра да треба ићи даље у реформе јавног сектора, посебно јавних предузећа, чија добит мора буде знано већа.

Ђокић је навео да јавна предузећа у организационом дијелу морају бити подигнута на знатно виши ниво, посебно она која су носиоци стварања нове вриједности.


Према његовим ријечима, добит јавних предузећа мора да буде знатно већа, као и њихова издвајања у корист Републике као власника јавних предузећа.

“Посебно жЕлектропривредаж има потенцијала да даје више, али су потребне реформе, као и друга јавна предузећа попут жЖељезницаж”, рекао је Ђокић новинарима у Угљевику, гдје је данас присуствовао прослави крсне славе Мратиндан у Руднику и термоелектрани.

Ђокић, који је лидер Социјалистичке партије, рекао је и да од нове Владе Републике Српске очекује континуитет успјешног рада и наставак реформи са циљем напретка и развоја.

“Имамо све предуслове и вјерујем да ћемо већ по истеку прве године мандата имати нове видљиве резултате, а биће их више у наредним годинама”, рекао је Ђокић и додао да ће СП бити дио власти и дио Владе Републике Српске, а да ће се о другим детаљима договарати у наредним дани.

Ђокић је напоменуо да се сваке године биљежи повећање стопе економског раста видљиво кроз вриједност раста бруто домаћег производа од три и више од три одсто, те да се на основу тога може говорити о стабилности економског система и његовом континуираном расту.

Према његовим ријечима, да би те стопе раста биле веће, потребне су реформе које ће морати да се проводе у наредном годинама.

“Република Српска тиме стиче могућност да издваја знатно више средстава за инвестиционе активности и доприносе њеном развоју и даљој стабилизацији, економској и свакој другој, а ми за то имамо још много потенцијала”, оцијенио је Ђокић.

Он је навео да је тај потенцијал, прије свега, у области енергетике и индустрије, гдје је потребно ојачати домаће партнере и привлачити иностране инвестиције.

Ђокић је истакао да Република Српска не зависи од Међународног монетарног фонда /ММФ/, који је сигурно значајан финансијер не само у Српској, него и у многим државама у свијету.

“Политика Републике Српске до сада је била да се ослањамо на сарадњу са ММФ-ом, али не на начин да морамо да извршавамо сваку мјеру, задатак или улогу коју овдје има ММФ”, рекао је Ђокић и најавио да ће Српска наставити да води своју аутономну политику на бази властитих интереса и потреба, користећи и спремност ММФ-а да, као и до сада, учествује у финансирању.

Коментаришући прославу празника у Федерацији БиХ који Српска не признаје, лидер социјалиста је напоменуо да је прошао период постојања социјалистичке Југославије, а с њим обиљежја и празници те државе.

“Господа у Федерацији би требало да схвате да је то иза нас. Идеја ове БиХ је настала на бази договора из Дејтонског мировног споразума, потврђена мировним споразумом у Паризу и то би требало да буде основа живота за организацију БиХ”, оцијенио је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана