Đaković: Rudnik Ljubija moći će da kupi onaj ko ima eksploataciono pravo

Srna
Đaković: Rudnik Ljubija moći će da kupi onaj ko ima eksploataciono pravo

Prijedor - Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je danas da se Rudnik željezne rude /RŽR/ "Ljubija" može prodati preduzeću koje, osim kapitala, bude imalo i eksploataciono pravo.

On je naglasio da je ključno pitanje ko ima pravo eksploatacije rude u rudniku, te pojasnio da neko ko kupi kapital, ukoliko ne bude imao to pravo, neće moći da eksploatiše rudu.


"To proizlazi iz važećih propisa i to je jedini problem koji je bio prisutan u ovoj prodaji rudnika. Mi samo upozoravamo na ovo pitanje da se ne desi nešto što bi nanijelo štetu kada se istroši ruda u Omarskoj", rekao je Đaković na konferenciji za novinare.

On je predočio ugovor o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju željeznih i drugih ruda "Novi rudnici Ljubija" iz aprila 2004. godine, u kojem je navedeno da "eksploataciona prava i sva ostala prava za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina u okviru postojećih eksploatacionih polja ima ovo preduzeće, čiji je vlasnik žArselor Mitalž".

Đaković je rekao da je iz Službenog glasnika saznao da je Rudnik prije nekoliko dana skinut sa popisa strateških preduzeća, što znači da za prodaju Vladi više ne treba saglasnost Narodne skupštine.

"Ja samo upozoravam da je vrijeme da se razmišlja o pokretanju rudarske proizvodnje u Ljubiji, a da je ona moguća ako se dođe do kvalitetne privatizacije državnog kapitala i poštuju važeći zaključeni ugovori, jer je veoma važno ko će kupiti državni kapital", dodao je Đaković.

Prema njegovim riječima, sva eksploataciona prava trenutno ima "Arselor Mital" i niko drugi ne može kopati rudu u Prijedoru izuzev ako mu to dozvoli ovo preduzeće.

On je upozorio da svi učesnici u daljem procesu prodaje treba da vode računa o ovim važećim dokumentima, jer bi inače došlo do blokade rudnika, te pozvao da se razmotre svi ovi elementi prije prodaje Rudnika "Ljubija".

"Ovim ne želim da dajem prednost, niti usmjeravam ko bi mogao biti kupac, jer je nama u interesu da to bude neko ko bi mogao da nastavi eksploataciju rude", istakao je Đaković.

On je predočio i pismo kojem se obratio Vladi Republike Srpske, resornom ministarstvu i Narodnoj skupštini Srpske, u kojem je naveo da se eksploatacija rude gvožđa u Rudniku "Omarska" završava 2025. godine i da se pravovremenim uključivanjem preostalih rezervi rude iz Centralnih rudišta - "Ljubija" rudarska djelatnost može produžiti do 2032. godine, ali da je potrebno sprovoditi intenzivna geološka istraživanja, radi pronalaženja novih ležišta.

"Ukoliko se ne realizuju prethodne aktivnosti, može se očekivati da sa 2025. godinom prestaje proizvodnja rude gvožđa u ljubijskom rudnom području", istakao je Đaković.

On je dodao da se iz navedenog proizlazi da su moguće negativne posljedice za ovu lokalnu zajednicu nesagledive, te apelovao da organi i institucije na nivou Republike Srpske proces privatizacije državnog kapitala u RŽR "Ljubija" ponovo pokrenu i okončaju u najskorije vrijeme.

"Interes grada Prijedora jeste da se na najbolji mogući način izvrši i okonča privatizacija i aktivira proizvodnja u žLjubijiž, tim prije što je iz više stručnih analiza jasno da sama karbonatna ruda iz žLjubijež kao takva /nizak sadržaj gvožđa/ nije komercijalni proizvod ukoliko se ne miješa sa rudom iz žOmarskež", rekao je Đaković.

On je naveo da u Rudniku "Omarska" trenutno radi oko 850 radnika.

"Rudnik žOmarskaž, odnosno žArselor Mitalž Prijedor, predstavlja najveće privredno društvo u našoj lokalnoj zajednici koje sa sobom angažuje mnoge lokalne snabdjevače i direktno i indirektno zapošljava najveći broj radnika, pa smatram da privatizacija i pokretanje rudnika u žLjubijiž treba da bude prioritet ne samo institucija grada Prijedora, već i Vlade Republike Srpske, radi održivog kontinuiteta", naglasio je Đaković.

Rudnik je prije nekoliko dana skinut sa popisa strateških preduzeća, državni paket akcija prodaće se putem Banjalučke berze, a cijeli postupak vodiće Investiciono-razvojna banka.

Prodaju Rudnika "Ljubija" u maju je blokirala Narodna skupština Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana