Ђаковић: Рудник Љубија моћи ће да купи онај ко има експлоатационо право

Срна
Ђаковић: Рудник Љубија моћи ће да купи онај ко има експлоатационо право

Приједор - Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је данас да се Рудник жељезне руде /РЖР/ "Љубија" може продати предузећу које, осим капитала, буде имало и експлоатационо право.

Он је нагласио да је кључно питање ко има право експлоатације руде у руднику, те појаснио да неко ко купи капитал, уколико не буде имао то право, неће моћи да експлоатише руду.


"То произлази из важећих прописа и то је једини проблем који је био присутан у овој продаји рудника. Ми само упозоравамо на ово питање да се не деси нешто што би нанијело штету када се истроши руда у Омарској", рекао је Ђаковић на конференцији за новинаре.

Он је предочио уговор о оснивању друштва са ограниченом одговорношћу за производњу жељезних и других руда "Нови рудници Љубија" из априла 2004. године, у којем је наведено да "експлоатациона права и сва остала права за истраживање и експлоатацију минералних сировина у оквиру постојећих експлоатационих поља има ово предузеће, чији је власник жАрселор Миталж".

Ђаковић је рекао да је из Службеног гласника сазнао да је Рудник прије неколико дана скинут са пописа стратешких предузећа, што значи да за продају Влади више не треба сагласност Народне скупштине.

"Ја само упозоравам да је вријеме да се размишља о покретању рударске производње у Љубији, а да је она могућа ако се дође до квалитетне приватизације државног капитала и поштују важећи закључени уговори, јер је веома важно ко ће купити државни капитал", додао је Ђаковић.

Према његовим ријечима, сва експлоатациона права тренутно има "Арселор Митал" и нико други не може копати руду у Приједору изузев ако му то дозволи ово предузеће.

Он је упозорио да сви учесници у даљем процесу продаје треба да воде рачуна о овим важећим документима, јер би иначе дошло до блокаде рудника, те позвао да се размотре сви ови елементи прије продаје Рудника "Љубија".

"Овим не желим да дајем предност, нити усмјеравам ко би могао бити купац, јер је нама у интересу да то буде неко ко би могао да настави експлоатацију руде", истакао је Ђаковић.

Он је предочио и писмо којем се обратио Влади Републике Српске, ресорном министарству и Народној скупштини Српске, у којем је навео да се експлоатација руде гвожђа у Руднику "Омарска" завршава 2025. године и да се правовременим укључивањем преосталих резерви руде из Централних рудишта - "Љубија" рударска дјелатност може продужити до 2032. године, али да је потребно спроводити интензивна геолошка истраживања, ради проналажења нових лежишта.

"Уколико се не реализују претходне активности, може се очекивати да са 2025. годином престаје производња руде гвожђа у љубијском рудном подручју", истакао је Ђаковић.

Он је додао да се из наведеног произлази да су могуће негативне посљедице за ову локалну заједницу несагледиве, те апеловао да органи и институције на нивоу Републике Српске процес приватизације државног капитала у РЖР "Љубија" поново покрену и окончају у најскорије вријеме.

"Интерес града Приједора јесте да се на најбољи могући начин изврши и оконча приватизација и активира производња у жЉубијиж, тим прије што је из више стручних анализа јасно да сама карбонатна руда из жЉубијеж као таква /низак садржај гвожђа/ није комерцијални производ уколико се не мијеша са рудом из жОмарскеж", рекао је Ђаковић.

Он је навео да у Руднику "Омарска" тренутно ради око 850 радника.

"Рудник жОмарскаж, односно жАрселор Миталж Приједор, представља највеће привредно друштво у нашој локалној заједници које са собом ангажује многе локалне снабдјеваче и директно и индиректно запошљава највећи број радника, па сматрам да приватизација и покретање рудника у жЉубијиж треба да буде приоритет не само институција града Приједора, већ и Владе Републике Српске, ради одрживог континуитета", нагласио је Ђаковић.

Рудник је прије неколико дана скинут са пописа стратешких предузећа, државни пакет акција продаће се путем Бањалучке берзе, а цијели поступак водиће Инвестиционо-развојна банка.

Продају Рудника "Љубија" у мају је блокирала Народна скупштина Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана