Distributivni gubici Elektrokrajine najmanji u 30 godina

Srna
Distributivni gubici Elektrokrajine najmanji u 30 godina

Banjaluka - Zavisno preduzeće /ZP/ „Elektrokrajina“ Banjaluka je u 2017. godini smanjila distributivne gubitke na najniži nivo u posljednjih 30 godina kroz ciljane investicije i sistemske kontrole otkrivanja krađe električne energije, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

Portparol preduzeća „Elektrokrajina“ Predrag Klincov rekao je Srni da su distrubitivni gubici „Elektrokrajine“ za 11 mjeseci ove godine iznosili 12,8 odsto, što je za 0,4 odsto manje u odnosu na isti period 2016. godine.

„Namjenska ulaganja u rekonstrukciju distributivne mreže sa izmještanjem mjernih mjesta i uvođenjem daljinskog očitavanja potrošnje električne energije su se pokazale kao najefikasnije sredstvo za smanjenje distribitivnih gubitaka. Pored toga, provodimo i stalne mjere na kontroli i suzbijanju neovlaštene potrošnje što daje pozitivne rezultate“, navodi Klincov.

On je rekao da najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpskoj na proljeće planira otpočeti novi trogodišnji investicioni ciklus rekonstrukcije distributivne mreže i instalisanje 30.000 digitalnih brojila vrijedan skoro 30 miliona KM.

Prema njegovim riječima, to će dodatno uticati na „rezanje“ distribitivnih gubitaka i poboljšanje usluge snabdijevanja kupaca električnom energijom.

Klincov je rekao da je „Elektrokrajina“ zaključno sa krajem oktobra otkrila 336 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije sa ukupno obračunatom potrošnjom vrijednosti 490.000 KM, zbog čega je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske podneseno 168 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv nesavjesnih potrošača.

On je podsjetio da se krađa električne energije od jula ove godine, po novom Krivičnom zakoniku Republike Srpske, tretira kao krivično djelo sa zaprijećenom kaznom zatvora i novčanom kaznom za počinioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana