Дистрибутивни губици Електрокрајинe најмањи у 30 година

Срна
Дистрибутивни губици Електрокрајинe најмањи у 30 година

Бањалука - Зависно предузеће /ЗП/ „Електрокрајина“ Бањалука је у 2017. години смањила дистрибутивне губитке на најнижи ниво у посљедњих 30 година кроз циљане инвестиције и системске контроле откривања крађе електричне енергије, речено је Срни у овом предузећу.

Портпарол предузећа „Електрокрајина“ Предраг Клинцов рекао је Срни да су диструбитивни губици „Електрокрајине“ за 11 мјесеци ове године износили 12,8 одсто, што је за 0,4 одсто мање у односу на исти период 2016. године.

„Намјенска улагања у реконструкцију дистрибутивне мреже са измјештањем мјерних мјеста и увођењем даљинског очитавања потрошње електричне енергије су се показале као најефикасније средство за смањење дистрибитивних губитака. Поред тога, проводимо и сталне мјере на контроли и сузбијању неовлаштене потрошње што даје позитивне резултате“, наводи Клинцов.

Он је рекао да највеће електродистрибутивно предузеће у Републици Српској на прољеће планира отпочети нови трогодишњи инвестициони циклус реконструкције дистрибутивне мреже и инсталисање 30.000 дигиталних бројила вриједан скоро 30 милиона КМ.

Према његовим ријечима, то ће додатно утицати на „резање“ дистрибитивних губитака и побољшање услуге снабдијевања купаца електричном енергијом.

Клинцов је рекао да је „Електрокрајина“ закључно са крајем октобра открила 336 случајева неовлаштене потрошње електричне енергије са укупно обрачунатом потрошњом вриједности 490.000 КМ, због чега је у сарадњи са Министарством унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске поднесено 168 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против несавјесних потрошача.

Он је подсјетио да се крађа електричне енергије од јула ове године, по новом Кривичном законику Републике Српске, третира као кривично дјело са запријећеном казном затвора и новчаном казном за починиоце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана