Дијаспора шаље све више новца

Маријана Миљић
Дијаспора шаље све више новца

Бањалука - Дијаспора је у првих шест мјесеци ове године послала у БиХ 1,846 милијарди марака, што је за десет пута више него што је отишло у супротном смјеру.

Према подацима Централне банке БиХ, вриједност дознака из иностранства расте из године у годину. Дознаке из дијаспоре представљају један од најважнијих прилива новца и вишеструко премашују вриједност страних инвестиција које пристижу у БиХ.

Од 1,846 милијарди КМ пристиглих у првој половини ове године, на новчане дознаке односи се 1,239 милијарди КМ, на остале текуће трансфере 607,7 милиона, а на пензије 578,1 милион марака.

У исто вријеме из БиХ је у иностранство послато 177,7 милиона КМ. Највећи дио односи се на пензије које су зарађене у БиХ - 122,3 милиона, док су новчане дознаке износиле свега 55,5 милиона КМ.

Економисти објашњавају да ће и даље бити настављен тренд раста дознака које стижу из иностранства, јер све више домаћег становништва одлази изван граница БиХ и шаље новац родбини.

- Ти људи на иностраном тржишту зарађују много више новца него на домаћем. Зарађују и за себе, али и за оне које остављају у БиХ. Због миграционих токова и све већег одлива становништва можемо очекивати да ће вриједност дознака које стижу у БиХ наставити да расте - казао је извршни директор Удружења економиста РС - SWOT Саша Грабовац.

Говорећи о дознакама које из БиХ одлазе у иностранство, Грабовац објашњава да је поред пензија у највећем броју случајева ријеч о новцу који породице шаљу студентима.

- Ти износи су много мањи од оних које ми добијамо, јер на домаћем тржишту нема новца и зараде су мале. Ријеч је само о помоћи док се студенти, ђаци и остали не снађу у туђој земљи - навео је Грабовац.

Процјена економиста је да је вриједност дознака много већа него што показује званична статистика јер новац стиже и путем посредника, због чега није евидентиран код Централне банке БиХ.

- Евидентно је да наши грађани у иностранству посједују огроман фонд новца и добро би било да се макар један одсто њих одлучи да инвестира тај новац на домаће тржиште. Тада би учинак тог капитала био пуно већи, јер би утицао на запошљавање и раст производње, док дознаке одлазе најчешће у општу потрошњу - казао је Грабовац.

Учешће дознака у БДП-у

Према подацима Свјетске банке новчане дознаке учествовале су у бруто домаћем производу БиХ у 2015. години са 11,1 одсто. На основу овог параметра БиХ заузима 23. мјесто у свијету и четврто у Европи.

Дознаке из дијаспоре (шест мјесеци)

* 1,846 милијарди КМ - 2017. година

* 1,682 милијарде КМ - 2016. година

Дознаке из БиХ (шест мјесеци)

* 177,7 милиона КМ - 2017. година

* 169,4 милиона КМ - 2016. година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана