Detaljna analiza ulaznica u svijet kvaliteta

Milijana Latinović
Detaljna analiza ulaznica u svijet kvaliteta

Banjaluka - Domaći proizvodi mogu biti konkurentni na svjetskom tržištu samo ako su prošli dobru i kvalitetnu laboratorijsku analizu i sva neophodna mjerila.

Istakao je to juče direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić na obilježavanju Svjetskog dana akreditacije, koji je ove godine posvećen ulozi akreditacije kao globalnog instrumenta podrške ukupnom lancu snabdijevanja proizvodima i uslugama i načinu njihovog stavljanja na tržište i korišćenje.

- Privrednici koji svoje proizvode izvoze na svjetsko tržište moraju dokazati da su ti proizvodi sigurni, visoke tačnosti i kvaliteta - istakao je Ćorić i dodao da se Privredna komora RS uključila u proces akreditacije kroz organizovanje niza seminara da bi domaćim privrednicima približila ovu izuzetno složenu materiju.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić rekao je da je proces akreditacije veoma značajan i da bi nacrt strategije za unapređenje infrastrukture kvaliteta, koji u značajnoj mjeri obuhvata i ovaj proces, uskoro trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, a prijedlog u septembru.

- Proces akreditacije je veoma značajan za domaće i inostrano tržište jer doprinosi slobodnom protoku robe i usluga - istakao je Klokić.

Dodao je da je na obilježavanju Svjetskog dana akreditacije, u organizaciji resornog ministarstva i Koordinacionog tijela za infrastrukturu kvaliteta proizvoda i usluga u Srpskoj, bilo riječi o tome kako da proces akreditacije bude unaprijeđen u BiH, a pogotovo u Republici Srpskoj.

Direktor Instituta za akreditacije BiH (BATA) Željko Medak naglasio je da lanci snabdijevanja igraju ključnu ulogu u blagovremenoj, ekonomičnoj i kvalitetnoj isporuci proizvoda i usluga potrošačima, preduzećima i javnom sektoru.

- Akreditacija, a samim tim i drugi faktori kao što su standardi i ocjenjivanje usklađenosti, nude široko prihvaćene alate koji doprinose unapređenju lanca snabdijevanja. Sve to predstavlja jednu vrstu garancije, čime se zadobija povjerenje u kvalitet gotovih proizvoda i usluga i način njihovog plasiranja na tržište - kazao je Medak.

Skupovi

Svjetski dan akreditacije, kao jedinstvena globalna inicijativa koju su zajednički pokrenuli Međunarodni akreditacioni forum i Međunarodna organizacija za saradnju u oblasti akreditovanja laboratorija, obilježava se svake godine 9. juna. Tim povodom Institut za akreditovanje BiH, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Privrednom komorom RS, Spoljnotrgovinskom komorom BiH i Privrednom komorom FBiH, do ponedjeljka obilježava “Sedmicu akreditacije u BiH 2019” skupovima u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana