“Дестилација” зиму дочекује у неизвјесности

Свјетлана Ђуричић
“Дестилација” зиму дочекује у неизвјесности

Теслић - Хемијска индустрија “Дестилација” у Теслићу и даље муку мучи са недостатком дрвне сировине, због чега је у питању наставак производње, а из тог разлога управа предузећа се не усуђује да склапа нове уговоре за идућу годину.

Рекао је ово “Гласу Српске” директор “Дестилације” Ново Шкребић и додао да “Шуме РС” не поштују уговор о испоруци дрвне сировине.

- Радимо смањеним капацитетом, а из “Шума РС” дневно добијамо тек око 200 кубика дрвета, умјесто договорених 550. Осим што је испорука нередовна, споран је и квалитет испорученог дрвета. Имамо уговоре до краја године и чинимо све да их испоштујемо, али и поред најбоље воље, питање је да ли ћемо успјети - казао је Шкребић.

Он је додао да ова фирма, због нередовне и неизвјесне испоруке сировине, није у могућности да склапа нове уговоре о продаји готових производа за идућу годину.

- “Дестилација” је стабилно привредно друштво са ресурсима и стратешким производима који су чак изнад квалитета који тражи ЕУ, али је постало очигледно да је политика јача од закона и закључака Владе. Зима је на помолу и немамо избора него да угасимо производњу - поновио је Шкребић и додао да добија само обећања, али без конкретних потеза.

Још се не зна ни шта ће бити са 350 радника овог предузећа, уколико се машине зауставе.

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић каже да је синдикат на проблем у “Дестилацији” упозоравао од почетка године, те да су два пута били најављени и протести радника.

- Након најаве протеста, “Шуме” су појачале испоруку, али су опет довеле ову фирму у незавидну ситуацију. “Дестилација” је пред затварањем, радници пред отпуштањем, а проблем се може ријешити само поштивањем уговора од стране “Шума” - каже Павловић.

Из “Шума РС” казали су да са “Дестилацијом” имају потписане уговоре о испоруци око 96.000 кубних метара ниже вриједних шумских сортимената за суву дестилацију, по просјечној цијени од 52,7 КМ за кубик.

- До сада је испоручено око 58.000 кубних метара или 60 одсто од уговорене количине. Испорука зависи од извршења производње шумских дрвних сортимената - истакли су из “Шума РС”. Поновили су да и даље имају проблем на терену са извођачима радова и недостатком адекватне радне снаге. Ипак, и поред проблема, увјеравају да ће сировине испоручити, у складу са извршењем производно-финансијског плана за 2018. годину.

Синдикат

Владо Павловић не искључује могућност штрајка радника ако се не ријеши ситуација у теслићкој “Дестилацији”.

- Радници ће сигурно врло бурно одговорити на овај проблем, а овај пут ће прозвати и оне који доводе ову фирму у незавидан положај - додао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана