Дестилација гаси производњу

Маријана Миљић
Дестилација гаси производњу

Теслић - Хемијска индустрија "Дестилација" из Теслића приморана је да угаси машине у свим погонима јер нема довољно сировине за рад.

Ово предузеће, које запошљава 350 радника, у више наврата је упозоравало на недостатак и нередовну испоруку сировине коју су уговорили са "Шумама РС".

- Константно смо тражили од "Шума РС" да ријеше овај проблем, али све је остало на нашим захтјевима. Због тога смо један блок пећи угасили у уторак, други ћемо данас, а трећи ће стати за дан-два. Заустављамо производњу јер немамо сировине - казао је директор "Дестилације" Ново Шкребић и додао да су о овом проблему информисали предсједника и премијерку РС Милорада Додика и Жељку Цвијановић и министре у Влади.

У теслићком предузећу истичу да је прошле године реализовано тек 60 одсто уговора о испоруци сировине који су потписали са "Шумама РС", што је најмањи проценат у посљедњих неколико деценија.

- У зиму смо ушли без сировине. Све је затајило. Свако тражи изговор да не ради. У јануару нам је вријеме ишло наруку, али ништа није урађено да буду обезбијеђене довољне количине сировине. Постројења не бисмо смјели заустављати у зимском периоду и то треба строго планирати, али немамо избора - казао је Шкребић.

Нагласио је да ће гашење пећи оставити несагледиве посљедице по "Дестилацију" и запослене.

- Јасно је да ће штета бити велика. Сарадња са иностраним партнерима ће бити неодржива јер нас због немогућности да испоштујемо уговоре нико неће третирати озбиљно. Не знам шта ће бити са радницима. Мали број остаће да ради, а за остале ћемо видјети - казао је Шкребић и додао да би посљедице могле бити ублажене ако би "Шуме РС" у скорије вријеме реаговале и обезбиједиле довољне количине сировине и ако би им при томе на руку ишле и временске прилике.

У "Шумама РС" наводе да су "Дестилацији" лани испоручили сву расположиву количину дестилационог дрвета.

- Због лоших временских услова заустављен је рад у шумским газдинствима. То је довело и до проблема у испоруци сировине "Дестилацији" и осталим купцима. У организационим дијеловима који имају сировине онемогућен је приступ због снијега и неприступачног терена. Чим временске прилике дозволе настављамо са производњом и наставићемо појачаним темпом испоруку сировине "Дестилацији"  -  казали су у "Шумама РС".

Богата традиција

Хемијска индустрија "Дестилација" из Теслића основана је 1896. године и једно је од најстаријих предузећа у Српској које на тржишту опстаје већ 122 године.

Ово предузеће је регионални лидер у производњи дрвеног угља, брикета, сирћетне киселине и сирћета. За рад и квалитет производа "Дестилација" је награђена низом признања од општинских, републичких и међународних институција и асоцијација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана