Децембар дигао профит трговаца

Маријана Миљић
Децембар дигао профит трговаца

Бањалука - Промет у трговинама на мало у децембру 2016. године у односу на исти мјесец годину раније повећан је за чак 13,4 одсто, а трговци истичу да су највећи дио колача узели тржни центри, док мање продавнице губе трку са њима.

Према подацима Завода за статистику РС, промет у продавница у децембру 2016. године у односу на крај 2015. повећан је за 20,3 одсто, а у односу на новембар 2016. за 10,6 одсто. Још већи раст промета у продавницама остварен је ако упоредимо децембар 2016. са крајем 2010. године гдје је раст чак 46,4 одсто.

У тржним центрима истичу да су гужве код њих у децембру биле евидентне, те да је то утицало и на раст промета.

- Велики број људи из иностранства посјетио је РС у децембру, а самим тим и тржне центре. Поред њих, и грађани РС су свакодневно долазили у набавку пред празнике и славе  - истакли су у тржним центрима.

Предсједник Асоцијације самосталних трговина регије Бањалука Богдан Марјановић наглашава да највећи промет биљеже тржни центри, док је у малим трговачким радњама сваке године пазар све тањи.

- Децембар 2016. године у односу на исти мјесец 2015. за мале предузетнике био је поприлично лош што се тиче промета. Томе су допринијеле ниске температуре и грађани су ријетко излазили из куће и углавном су свраћали по оно основно. Још већи пад промета очекујемо у јануару, јер је било нерадних дана, а и пензије су, али и плате код појединих становника, касниле. Ранијих година дешавало се да рачун пред празнике у малим продавницама буде увећан и до три, четири пута, а сада је био само удуплан - навео је Марјановић.

Наглашава да с друге стране промет расте у трговачким центрима, којих је сваким даном све више.

- Сви одлазе у тржне центре и тамо купују. Само ако забораве да нешто тамо купе сврате до продавница у комшилуку да и то набаве - истиче Марјановић.

Проблеми

Богдан Марјановић истиче да је проблем и то што малим продавницама свако мало уводе нове дажбине и што су често мета инспекција.

- Све то доводи до тога да је малих продавница све мање. Према неким предвиђањима, до новембра ове године на подручју Бањалуке неће бити више од 150 малих продавница, док их је 2009. било 2.100 - навео је Марјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана