Цвјета препродаја производа из иностранства

Срна
Цвјета препродаја производа из иностранства

Бањалука - Многи се заклињу у бољи квалитет иностраних производа исте марке која се и код нас нуди, иако званична анализа није урађена, па су се грађани који често путују у Аустрију или Њемачку досјетили да тамо набављају хигијенске, козметичке и прехрамбене производе које препродају, па има ситуација да се страни прашак за веш продаје и на килограм.

„Имамо једну жену која доноси годинама прашак за веш из Њемачке, једном у 15 дана, па одемо до ње и купујемо по три килограма, изваже нам из велике кутије. Тај прашак је пуно бољи, односно боље се веш опере него са овим код нас. Навикли смо на њега“, каже једна Бањалучанка.

Мишљења грађана су подијељена, па док једни сматрају да су цијене тих производа у препродаји високе, други пак тврде да за неколико марака више добију квалитетнији производ.

Многи тврде како, без обзира на то што изгледа идентично, нутела купљена у домаћој трговини није иста као она коју неко донесе из иностранства, док су се многе домаћице увјериле како детерџенти купљени у некој европској земљи не могу да се пореде по квалитету са истим детерџентима код нас.

Много таквих огласа има на интернету.

Најпродаванији производ је нутела, која кошта осам до 10 КМ у тегли од 825 грама, затим слиједе омекшивачи за веш и детерџенти те разни производи за чишћење.

Производи за чишћење њемачких робних марки су у оваквим понудама од четири до 10 КМ, док се прашак за веш продаје већ од 1,5 КМ по килограму.

„Преко породичних пријатеља смо чули за жену која у Бањалуци продаје производе из Њемачке. Ту су обично хигијена и понешто од хране и слаткиша популарнијих марки. Редовно купујемо од ње“, каже један Бањалучанин.

Славиша Кајкут, секретар Удружења за заштиту потрошача „Реакција“, сматра да се артикли посебно праве за наше тржиште са смањеним квалитетом, те да су то потрошачи увидјели и користе сваку прилику да дођу до робе из иностранства која је, тврди, квалитетнија.

„Прашци за веш и омекшивачи страних марки могу се продавати овдје у продавницама, али потрошачи понекад немају адекватан превод, јер декларација остаје на страном језику. Пријавили смо и Инспекторату РС да такви производи немају декларацију на нашем језику“, рекао је Кајкут.

Упоредна истраживања квалитета истих производа који се налазе на тржишту Европске уније и Босне и Херцеговине до сада нису спровођена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана