Crveno meso traži put do evropske trpeze

Svjetlana Đuričić
Crveno meso traži put do evropske trpeze

Sarajevo - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH od Evropske komisije zvanično su zatražili upućivanje misije za odobrenje izvoza crvenog mesa iz BiH u EU, dok domaći farmeri sumnjaju da će se meso goveda, ovaca i koza uzgojenih u BiH uskoro naći na evropskim trpezama.

Iz ovog ministarstva u petak je saopšteno da su inspektori Direktorata za zdravlje i hranu Evropske komisije obavili planirane kontrole. Evropski inspektori, kažu u ministarstvu, uvjerili su se da su stvoreni najvažniji preduslovi da se, nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, te krompira kao najosjetljivije vrste, BiH uskoro odobri i izvoz posljednje vrste mesa i proizvoda životinjskog porijekla.

Iz Ministarstva spoljne trgovine ističu da je ovo važan trenutak za poljoprivredu i ekonomiju uopšte, jer upućivanje službenog poziva misiji Direktorata Evropske komisije, kao i u prethodnim slučajevima, znači da su završene sve procedure i da je sistem znatno napredovao.

- Ostalo je još da završimo takozvani “nulti popis”, što su posljednje aktivnosti pred dobijanje dozvole. Time bi BiH u potpunosti zadovoljila sve standarde za izvoz svih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla - saopštili su iz ministarstva.

Ipak, uzgajivači goveda, ovaca i koza sa dozom skepticizma dočekali su najnoviji potez Ministarstva spoljne trgovine.

Farmer iz Laminaca kod Gradiške Ranko Sarajlić kaže da je inicijativa dobra, ali ne i pravovremena.

- Naši funkcioneri mogu da podnose zahtjeve, ali Evropska unija će otvoriti vrata svog tržišta kad bude htjela. Tako da meni ovaj potez više liči na predizborni trik - kazao je Sarajlić.

Dodao je da je neopravdano što taj izvoz nije odavno odobren, jer, kako kaže, bez zaštite domaće proizvodnje i dobre spoljnotrgovinske strategije nema poljoprivrede.

Bogdan Sladojević, vlasnik preduzeća “Agroeksport kompani” iz Gradiške, koje se bavi uzgojem goveda, kazao je da je zajedno sa ovom inicijativom trebalo uputiti zahtjev za izvoz živih životinja u EU.

- Imamo kvalitetno meso, mnogo bolje od onoga što nam uvoze iz zemalja EU. Nedavno mi je došao kupac iz Italije koji mi je nudio 2,5 evra za kilogram žive vage bikova, ali morao sam odbiti, jer ne mogu da mu dopremim životinje. Problem je što nam EU ne dozvoljava izvoz u svoje zemlje, iako radimo sve po njihovim propisima, a sve što nam izvozi je spornog kvaliteta - naglasio je Sladojević. +++++

Aktivnosti

Evropska komisija je prethodno odobrila takozvani Plan praćenja rezidua za crveno meso za BiH. Nadležni organi su realizovali brojne aktivnosti s ciljem poboljšanja sistema službenih kontrola u segmentu zdravlja životinja i proizvodnje hrane životinjskog porijekla. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana