Cipras nastavlja: Posao čistačicama

Tanjug
Cipras nastavlja: Posao čistačicama

Atina - Prvi simboličan potez nove grčke vlade Aleksisa Ciprasa je ponovno zapošljavanje 600 čistačica, koje je otpustila prethodna vlada Antonisa Samarasa.

Ciprasova vlada odlučila je da vrati na posao skoro 600 radnica koje su protestovale od 2013, kada ih je, u okviru mjera štednje, otpustila prethodna vlada, prenosi Al Džazira.

Vlada je, sa druge strane, odlučila da otpusti dio savjetnika u ministarstvima.

"Jedan od naših prvih poteza će biti trenutno smanjenje troškova ministarstava. Recimo, smanjićemo broj savjetnika, a taj rez u troškovima će omogućiti ponovno zapošljavanje čistačica u ministarstvima", rekao je novi grčki ministar finansija, Janis Varufakis.

Grčka ljevičarska partija Siriza, koja je odnijela ponudu na vanrednim parlamentarnim izborima, obećala je radikalne ekonomske promjene i odustajanje od budžetske štednje, navodeći da će se boriti da grčki javni dug bude većim dijelom otpisan.

Svega nekoliko dana nakon izbora, međutim, vrednost akcija grčkih banaka pala je 22 odsto, a troškovi na ime otplate kratkoročnih kredita porasli su 17 odsto.

Njemački ministar ekonomije, Zigmar Gabrijel, poručio je da je neispunjavanje obaveza koje je Atina preuzela u zamjenu za pakete pomoći nezamislivo, jer građani evrozone imaju pravo da vide da se poštuju uslovi pod kojima je Grčka spašena od bankrota.

"Naš cilj mora biti da zadržimo Grčku u evrozoni, ali mora postojati i fer pristup prema našoj populaciji. Grčka ne može jednostavno izabrati šta želi, a šta ne, i očekivati od susjeda da priskoče u pomoć", izjavio je Gabrijel.

Grčki partneri iz evrozone pozajmili su Atini skoro 200 milijardi evra u nekoliko faza, putem Evropskog fonda za finansijsku stabilnost i kroz bilateralne zajmove, pri čemu je doprinos Njemačke, kao najveće evropske privrede, bio najveći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana