Cijene goriva u galopu

Svjetlana Đuričić
Cijene goriva u galopu

Banjaluka - Gorivo i gas na benzinskim pumpama u Srpskoj ponovo su poskupjeli, a naftaši do kraja sedmice najavljuju nove korekcije.

Cijena naftnih derivata na pojedinim pumpama skočila je ovih dana i do pet feninga po litru, pa vozači dizel plaćaju i do 2,35 maraka, dok se gas kreće oko 1,19 KM.

Direktor “Nešković” pumpi Mile Jovanović rekao je da je jedan od razloga poskupljenja goriva remont postrojenja Rafinerije nafte u Brodu, zbog čega naftne derivate transportuju iz zemalja regiona, što je za sobom povuklo dodatne troškove i samim tim više cijene u maloprodaji.

- Na našim pumpama gorivo ne prelazi 2,30 KM. Korekcije vršimo na sedmičnom nivou u zavisnosti od nabavne cijene. Posljednje korekcije su bile prije nekoliko dana - kazao je Jovanović i dodao da će krajem sedmice doći do novih korekcija cijena, ali da ne može precizirati da li će doći do novog poskupljenja ili pojeftinjenja.

Direktor “Krajina petrola” Milovan Bajić kaže da su iz brodske Rafinerije ranije 15 dana unaprijed najavljivali korekcije cijena, ali da to više nije slučaj.

- Oni skoro svakodnevno koriguju cijene. Poskupljenje gasa bilo je očekivano. Nadam se da neće biti uskoro novih poskupljenja, ali ne možemo to znati u ovom trenutku - kazao je Bajić.

On je dodao da je posljednja korekcija cijena na njihovim pumpama bila prije mjesec.

- Hronični problem je što su u BiH najveća uvozna stavka upravo nafta i proizvodi od bitumena - pojasnio je Bajić.

Gorivo je na pumpama u Srpskoj poskupjelo i početkom septembra, kada je cijena benzina i dizela skočila do pet feninga po litru.

Na benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo je ove godine u više navrata poskupjelo, a između ostalog i zbog usvajanja izmjena Zakona o akcizama BiH koje su na snagu stupile 1. februara. Zbog toga su organizovani i protesti vozača i građana Srpske u junu, nakon kojih su cijene goriva pale za deset feninga po litru.+++

Svjetska tržišta

Cijene nafte na svjetskom tržištu skočile su juče za dva odsto jer su američke sankcije ograničile iranski izvoz te sirovine, nagrizavši globalnu ponudu, a neki trgovci prognoziraju da će cijene “crnog zlata” ići čak do 100 dolara po barelu.

Sjevernomorska nafta “brent” dostigla je najvišu cijenu od maja ove godine, od 80,47 dolara po barelu. Američka “laka” nafta NjTI poskupjela je za 1,18 dolara na 71,96 dolara.

Komercijalne zalihe nafte u SAD su na najnižem nivou od početka 2015. godine, iako je američka proizvodnja blizu rekordnih 11 miliona barela dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana