Цијена нафте на најнижем нивоу у посљедњих шет и по година! Узмите 50 € и зарадите на свјетској берзи!

Агенције
Цијена нафте на најнижем нивоу у посљедњих шет и по година! Узмите 50 € и зарадите на свјетској берзи!

Током августа цијена нафте спустила се 12%, а од максимума ове године који је достигла у јуну тренутно је нижа 30%. Овај пад чак премашује онај из 2011. године када су САД и друге земље, велики увозници нафте, ослободили 60 милиона барела из хитних резерви да би надокнадиле одсуство Либијске нафте са тржишта, након чега је цијена пала 21%.

FXLider, специјално читаоцима „Гласа Српске" даје 50 ЕВРА намијењених за трговање цијеном нафте на свјетској берзи, јединој берзи на којој можете зарадити и када цијене расту али и када цијене падају.

Пријавите се овдје и узмите 50€ за трговање на берзи

Према Међународној Агенцији за Енергију цијена сирове нафте би могла додатно да падне јер глобално тржиште наставља да буде преснабдијевено. Према очекивањима ове агенције производња ван OPEC-а би тек почетком наредне године требало да се смањи и то по први пут од 2008. године. Раст залиха нафте у САД-у би  средином 2016. године требало да почне да стагнира а производња у Русији  смањи,  док ће раст глобалне тражње наставити да се успорава.

Саудијска Арабија, која је највећи свјетски извозник нафте, за сада нема намјеру да смањује своју производњу. Иако су трошкови саме експлоатације нафте у Саудијској Арабији у просјеку $10-$20 по барелу, производња нафте и приход од ње чине 80% јавног буџета. Да би будзет Саудијске Арабије био избалансиран, потребно је да цијена буде најмање $86 долара по барелу.

Трошкови производње нафте из уљаних шкриљаца у САД-у крећу се $40-$50 и овај износ обухвата стриктно трошкове еџплоатације, међутим учешће прихода од нафте у јавном буџету САД-а је скоро занемарљиво.

Логично питање које се овдје поставља је на који начин онда Саудијска Арабија диктира глобалну цијену уколико је цијена потребна за балансирање буџета далеко изнад тренутне тржишне цијене. Одговор је у томе да је током периода високих цијена нафте Саудијска Арабија успијела да повећа девизне резерве на  $750 милијарди што је ставља у позицију да знатно дуже може да издржи овако ниске цијене.

Пријавите се овдје и узмите 50€ за трговање ценом нафте на берзи

На пад цијене  поред интензивне производње утичу и очекивања смањења будуће тражње, како успоравање економског раста Кине, која је поред САД-а највећи светски потрошач нафте, пријети да се прошири по азијском региону.

И поред прогноза ИЕА, Русијиа која је највећи светски произвођач нафте још увијек не смањује значајније своју производњу. Роснефт је током првих 7 мјесеци ове године чак повећао производњу за 27% и отворио нових 800 бушотина.

 

FXLider има сарадњу са Fortrade Limited – компанијом ауторизованом и регулисаном у UK од стране FCA (Financial Conduct Authority) под лиценцом број 609970. Упозорење о ризику и одрицање од одговорности Уговори за разлику у цени (CFD) представљају производе који се ослањају на финансијски левериџ и носе висок ниво ризика за Ваш капитал јер цијене могу брзо да постану неповољне за Вас. Губици могу да премаше Ваше депозите и од Вас би се могло захтијевати да извршите додатне уплате. Ови производи можда неће бити прикладни за све клијенте и због тога морате бити сигурни да сте разумијели ризике, а потражите и независан савјет. Овај материјал не представља понуду, тражење нити трансакцију у погледу било ког финансијског инструмента. FXLider не прихвата никакву одговорност за било какву употребу ових коментара нити за последице које из тога могу да проистекну. Не даје се никакво увјеравање нити гаранција за тачност или потпуност ових података. Сљедствено томе, свако лице које поступи према њима, чини то у потпуности на сопствени ризик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана