Cigarete opet poskupjele

Marijana Miljić
Cigarete opet poskupjele

Banjaluka - Pojedine vrste cigareta poskupjele su od 1. septembra, što je peto dizanje cijena duvanskih proizvoda na domaćem tržištu u ovoj godini.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kazali su da im je kompanija "Filip Moris" iz Sarajeva dostavila 25. jula nove cijene dvije vrste njihovih cigareta. Riječ je o "eve divine  slims" i "eve mistiljue slims", za koje su pušači ranije izdvajali 4,60 maraka, a od 1. septembra plaćaju deset feninga više. Samo tri mjeseca ranije ista kompanija je digla cijene 19 vrsta cigareta za deset do 20 feninga po paklici.

Fabrika duvana Sarajevo posegnula je za istim potezom, pa su njihove cigarete od jula skuplje za 20 feninga po paklici, a tada je cjenovnik naviše korigovala i Tvornica duhana Rovinj.

Pored toga, većina cigareta i duvan tradicionalno su poskupjeli na početku godine, kada dolazi do usklađivanja akciza sa EU i to i do 35 feninga po paklici.

U UIO ističu da proizvođači cigareta mogu u toku godine dostaviti izmjene cjenovnika kada god žele, ali o tome UIO moraju obavijestiti mjesec prije nego što nove cijene stupe na snagu.

- Poskupljenje u toku godine nema veze sa onim koje se dešava 1. januara svake godine, jer je povećanje cijena cigareta stvar poslovne politike svakog proizvođača. Cigarete mogu poskupjeti kad god to proizvođač želi, ali u novu cijenu mora biti ugrađena i plaćena akciza u skladu s odlukom o posebnoj ili minimalnoj akcizi za ovu godinu - kazali su u UIO.

Novo poskupljenje cigareta može se očekivati najkasnije za tri i po mjeseca, odnosno od 1. januara iduće godine jer će BiH nastaviti da povećava akcize na duvan i duvanske prerađevine.

- EU je minimalnu akcizu povećala na 90 evra za 1.000 komada cigareta, što je 3,60 KM po kutiji. Da bi BiH dostigla minimalnu akcizu u zemljama članicama EU i dalje mora povećavati akcize na duvan i duvanske prerađevine - kazali su u UIO.

Akcize

Upravni odbor UIO u posljednjem kvartalu godine donosi odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za iduću godinu.

Prema toj odluci, minimalna akciza za ovu godinu iznosi 2,42, a specifična 1,35 KM za paklicu cigareta. Akciza na duvan iznosi 96,80 KM po kilogramu. U 2016. godini minimalna akciza na cigarete iznosila je 2,23, a posebna 1,20, dok je na duvan plaćano 89,20 maraka po kilogramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana