Цигарете опет поскупјеле

Маријана Миљић
Цигарете опет поскупјеле

Бањалука - Поједине врсте цигарета поскупјеле су од 1. септембра, што је пето дизање цијена дуванских производа на домаћем тржишту у овој години.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ казали су да им је компанија "Филип Морис" из Сарајева доставила 25. јула нове цијене двије врсте њихових цигарета. Ријеч је о "еве дивине  слимс" и "еве мистиљуе слимс", за које су пушачи раније издвајали 4,60 марака, а од 1. септембра плаћају десет фенинга више. Само три мјесеца раније иста компанија је дигла цијене 19 врста цигарета за десет до 20 фенинга по паклици.

Фабрика дувана Сарајево посегнула је за истим потезом, па су њихове цигарете од јула скупље за 20 фенинга по паклици, а тада је цјеновник навише кориговала и Творница духана Ровињ.

Поред тога, већина цигарета и дуван традиционално су поскупјели на почетку године, када долази до усклађивања акциза са ЕУ и то и до 35 фенинга по паклици.

У УИО истичу да произвођачи цигарета могу у току године доставити измјене цјеновника када год желе, али о томе УИО морају обавијестити мјесец прије него што нове цијене ступе на снагу.

- Поскупљење у току године нема везе са оним које се дешава 1. јануара сваке године, јер је повећање цијена цигарета ствар пословне политике сваког произвођача. Цигарете могу поскупјети кад год то произвођач жели, али у нову цијену мора бити уграђена и плаћена акциза у складу с одлуком о посебној или минималној акцизи за ову годину - казали су у УИО.

Ново поскупљење цигарета може се очекивати најкасније за три и по мјесеца, односно од 1. јануара идуће године јер ће БиХ наставити да повећава акцизе на дуван и дуванске прерађевине.

- ЕУ је минималну акцизу повећала на 90 евра за 1.000 комада цигарета, што је 3,60 КМ по кутији. Да би БиХ достигла минималну акцизу у земљама чланицама ЕУ и даље мора повећавати акцизе на дуван и дуванске прерађевине - казали су у УИО.

Акцизе

Управни одбор УИО у посљедњем кварталу године доноси одлуку о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете и износ акцизе на дуван за пушење за идућу годину.

Према тој одлуци, минимална акциза за ову годину износи 2,42, а специфична 1,35 КМ за паклицу цигарета. Акциза на дуван износи 96,80 КМ по килограму. У 2016. години минимална акциза на цигарете износила је 2,23, а посебна 1,20, док је на дуван плаћано 89,20 марака по килограму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана