Bujaju firme sa samo jednim i bez radnika

Marijana Miljić
Bujaju firme sa samo jednim i bez radnika

Banjaluka - Čak 220 firmi koje imaju jednog ili nemaju nijednog radnika osnovano je u Srpskoj za pet godina, čime je broj tih preduzeća dostigao 2.039.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) na kraju 2012. godine u RS je bilo 1.819 preduzeća koja su imala jednog radnika ili uopšte nemaju zaposlenih. Njihov rezultat poslovanja i bez radne snage je bio pozitivan i zajedno su bile u plusu 31,87 miliona maraka.

Samo godinu kasnije broj ovih preduzeća je povećan za 66, a taj trend pratila je i veća dobit za sedam miliona. Blagi pad broja ovih preduzeća evidentiran je jedino u 2014. godini, na čijem kraju ih je bilo 1.873. U toj godini njihova dobit iznosila je 22,95 miliona, što je za skoro 16 miliona maraka manje u odnosu na 2013. godinu.

Trend osnivanja ovih preduzeća nastavljen je u 2015. godini kada je sa radom počelo 45 novih. Na kraju te godine u RS je bilo 1.918 preduzeća sa jednim ili nijednim zaposlenim, a godinu kasnije njihov broj je dostigao 2.039. Ove firme u 2015. godini poslovale su sa plusom od 31,68 miliona, a 2016. godine dobit je povećana za deset miliona maraka.

U APIF-u su istakli da će podatke o broju osnovanih preduzeća sa jednim i nijednim zaposlenim za 2017. imati nakon što firme predaju finansijske izvještaje za tu godinu.

Ekonomisti objašnjavaju da se rast broja ovih preduzeća može dovesti u vezu i sa promjenama navika potrošača i društva.

- Usljed tih promjena smanjuje se broj potrebne radne snage, a istovremeno povećava broj usluga. Taj fenomen zadesio je i nas. Postoje djelatnosti u kojima preduzeća ostvaruju velike profite i obrte novca, a da pri tome imaju mali broj radne snage. Nama bi u ovom momentu odgovaralo obrnuto stanje u privredi. Međutim, mi se ne možemo boriti protiv tih pojava, jer su one u skladu sa zakonom - kazao je član Udruženja ekonomista RS - SWOT Aleksandar Ljuboja.

Naglašava da RS podržava sve firme koje poštuju zakonske propise i redovno plaćaju obaveze, bez obzira na to koliko imaju radnika.

- Bolje da se i to dešava kod nas nego u Monte Karlu ili na nekoj drugoj destinaciji. Dakle, ako je sve legalno i u skladu sa zakonskim regulativama i ako te firme redovno plaćaju porez i druge obaveze one su dobrodošle iako bi nama u ovom trenutku odgovaralo da raste broj preduzeća koja zapošljavaju veliki broj radnika - kazao je Ljuboja i dodao da sigurno na tržištu možemo očekivati nove usluge, načine poslovanja i oblike organizovanja preduzeća.

Djelatnosti

Preduzeća koja imaju jednog ili nemaju nijednog radnika uglavnom se bave trgovinom na veliko, izgradnjom stambenih i drugih zgrada, te organizacijom izvođenja građevinskih projekata. Veliki broj ovih preduzeća bavi se i savjetovanjem koje se odnosi na poslovanje i druge vrste upravljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana