Бујају фирме са само једним и без радника

Маријана Миљић
Бујају фирме са само једним и без радника

Бањалука - Чак 220 фирми које имају једног или немају ниједног радника основано је у Српској за пет година, чиме је број тих предузећа достигао 2.039.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) на крају 2012. године у РС је било 1.819 предузећа која су имала једног радника или уопште немају запослених. Њихов резултат пословања и без радне снаге је био позитиван и заједно су биле у плусу 31,87 милиона марака.

Само годину касније број ових предузећа је повећан за 66, а тај тренд пратила је и већа добит за седам милиона. Благи пад броја ових предузећа евидентиран је једино у 2014. години, на чијем крају их је било 1.873. У тој години њихова добит износила је 22,95 милиона, што је за скоро 16 милиона марака мање у односу на 2013. годину.

Тренд оснивања ових предузећа настављен је у 2015. години када је са радом почело 45 нових. На крају те године у РС је било 1.918 предузећа са једним или ниједним запосленим, а годину касније њихов број је достигао 2.039. Ове фирме у 2015. години пословале су са плусом од 31,68 милиона, а 2016. године добит је повећана за десет милиона марака.

У АПИФ-у су истакли да ће податке о броју основаних предузећа са једним и ниједним запосленим за 2017. имати након што фирме предају финансијске извјештаје за ту годину.

Економисти објашњавају да се раст броја ових предузећа може довести у везу и са промјенама навика потрошача и друштва.

- Усљед тих промјена смањује се број потребне радне снаге, а истовремено повећава број услуга. Тај феномен задесио је и нас. Постоје дјелатности у којима предузећа остварују велике профите и обрте новца, а да при томе имају мали број радне снаге. Нама би у овом моменту одговарало обрнуто стање у привреди. Међутим, ми се не можемо борити против тих појава, јер су оне у складу са законом - казао је члан Удружења економиста РС - SWOT Александар Љубоја.

Наглашава да РС подржава све фирме које поштују законске прописе и редовно плаћају обавезе, без обзира на то колико имају радника.

- Боље да се и то дешава код нас него у Монте Карлу или на некој другој дестинацији. Дакле, ако је све легално и у складу са законским регулативама и ако те фирме редовно плаћају порез и друге обавезе оне су добродошле иако би нама у овом тренутку одговарало да расте број предузећа која запошљавају велики број радника - казао је Љубоја и додао да сигурно на тржишту можемо очекивати нове услуге, начине пословања и облике организовања предузећа.

Дјелатности

Предузећа која имају једног или немају ниједног радника углавном се баве трговином на велико, изградњом стамбених и других зграда, те организацијом извођења грађевинских пројеката. Велики број ових предузећа бави се и савјетовањем које се односи на пословање и друге врсте управљања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана