Bugari završavaju pregled u Fabrici

Marijana Miljić
Bugari završavaju pregled u Fabrici

Banjaluka - Predstavnici bugarskog holdinga “Bulgartabak” obavljaju posljednji pregled stanja u Fabrici duvana Banjaluka, a potpisivanje memoranduma između holdinga i Vlade Republike Srpske odgođeno je za sedam dana, rekao je “Glasu Srpske” većinski vlasnik Fabrike duvana Nebojša Antonić.

- Loši vremenski uslovi spriječili su predstavnike bugarskog holdinga da dođu u Banjaluku i potpišu memorandum o preuzimanju Fabrike duvana. Potpisivanje je bilo planirano između 11. i 14. februara - rekao je Antonić.

Dodao je da još ne želi da govori o iznosu za koji će Bugari preuzeti Fabriku, ali je istakao da će cijena “biti prihvatljiva i za Bugare i za Fabriku duvana”.

Prema njegovim riječima, memorandumom će biti precizirana najviše prava radnika.

- Takođe, biće definisani i uslovi povećanja proizvodnje, ali i eventualno povećanje primanja - istakao je Antonić.

Naglasio je da je sve dogovoreno oko preuzimanja Fabrike duvana od strane “Bulgartabaka” i dodao da će uskoro Fabrika duvana biti u rukama bugarskog holdinga.

Ranije je Antonić najavio da bi cijeli posao oko preuzimanja trebalo da bude završen do kraja februara.

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana u Banjaluci Miroslav Marinković rekao je da se nada da će se i radnici sastati sa predstavnicima “Bulgartabaka” prije samog preuzimanja Fabrike duvana.

- Zahtijevaćemo da kolektivni ugovor bude sastavni dio memoranduma, kako bi se prava radnika zaštitila - rekao je Marinković i dodao da su na posljednjem sastanku sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem tražili da kolektivni ugovor bude uvršćen u memorandum.

Marinković je potvrdio da jedna delegacija bugarskog holdinga boravi u Fabrici duvana i posljednji put pregleda finansijske pokazatelje poslovanja.

Antonić i predstavnici holdinga “Bulgartabak” razgovarali su krajem januara o potpisivanju predugovora o prodaji većinskog kapitala u banjalučkoj Fabrici duvana.

“Bulgartabak” iz Sofije poslao je pismo namjere Vladi Republike Srpske i Antoniću da je voljan da preuzme Fabriku, zadrži radnike i nastavi dalju djelatnost i proizvodnju. Antonić je u septembru 2006. godine kupio 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za 2,1 milion KM.

“Bulgartabak”

Holding “Bulgartabak”, koji čine fabrike u Blagoevgradu, Sofiji i Plevenu, lider je na tržištu duvana u Bugarskoj sa 2.400 radnika i neto profitom u 2011. godini od oko 16 miliona evra. Njihov najznačajniji brend su cigarete “eva”, “viktori”, “prestiž” i “femina”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana