Бугари завршавају преглед у Фабрици

Маријана Миљић
Бугари завршавају преглед у Фабрици

Бањалука - Представници бугарског холдинга “Булгартабак” обављају посљедњи преглед стања у Фабрици дувана Бањалука, а потписивање меморандума између холдинга и Владе Републике Српске одгођено је за седам дана, рекао је “Гласу Српске” већински власник Фабрике дувана Небојша Aнтонић.

- Лоши временски услови спријечили су представнике бугарског холдинга да дођу у Бањалуку и потпишу меморандум о преузимању Фабрике дувана. Потписивање је било планирано између 11. и 14. фебруара - рекао је Aнтонић.

Додао је да још не жели да говори о износу за који ће Бугари преузети Фабрику, али је истакао да ће цијена “бити прихватљива и за Бугаре и за Фабрику дувана”.

Према његовим ријечима, меморандумом ће бити прецизирана највише права радника.

- Такође, биће дефинисани и услови повећања производње, али и евентуално повећање примања - истакао је Aнтонић.

Нагласио је да је све договорено око преузимања Фабрике дувана од стране “Булгартабака” и додао да ће ускоро Фабрика дувана бити у рукама бугарског холдинга.

Раније је Aнтонић најавио да би цијели посао око преузимања требало да буде завршен до краја фебруара.

Предсједник Синдикалне организације Фабрике дувана у Бањалуци Мирослав Маринковић рекао је да се нада да ће се и радници састати са представницима “Булгартабака” прије самог преузимања Фабрике дувана.

- Захтијеваћемо да колективни уговор буде саставни дио меморандума, како би се права радника заштитила - рекао је Маринковић и додао да су на посљедњем састанку са премијером РС Aлександром Џомбићем тражили да колективни уговор буде увршћен у меморандум.

Маринковић је потврдио да једна делегација бугарског холдинга борави у Фабрици дувана и посљедњи пут прегледа финансијске показатеље пословања.

Aнтонић и представници холдинга “Булгартабак” разговарали су крајем јануара о потписивању предуговора о продаји већинског капитала у бањалучкој Фабрици дувана.

“Булгартабак” из Софије послао је писмо намјере Влади Републике Српске и Aнтонићу да је вољан да преузме Фабрику, задржи раднике и настави даљу дјелатност и производњу. Aнтонић је у септембру 2006. године купио 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за 2,1 милион КМ.

“Булгартабак”

Холдинг “Булгартабак”, који чине фабрике у Благоевграду, Софији и Плевену, лидер је на тржишту дувана у Бугарској са 2.400 радника и нето профитом у 2011. години од око 16 милиона евра. Њихов најзначајнији бренд су цигарете “ева”, “виктори”, “престиж” и “фемина”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана