Бродска Рафинерија добија плин, БХ гас се оштро противи

nezavisne.com
Бродска Рафинерија добија плин, БХ гас се оштро противи

Сарајево, Бањалука - Руска компанија "Зарубежњефт" и хрватски дистрибутер гаса "Plinarco" договорили су потписивање уговора о изградњи крака гасовода којим би се гас из Хрватске транспортовао у Брод, тачније у бродску Рафинерију, а на шта је компанија "БХ гас" оштро реаговала, тврдећи да се такве међудржавне конекције не могу градити без међудржавних уговора.

"Зарубежњефт", који је и већински власник Нафтне индустрије РС, и "Plinarco" потписивање уговора договорили су на састанку који је у сриједу одржан у Москви.

Уговор би требало да буде потписан 10. октобра, а њиме би се створиле могућности да Рафинерија нафте у Броду убудуће ради на плин, што ће, како је рекао Андреј Пленковић, премијер Хрватске, побољшати квалитет ваздуха и смањити здравствене ризике становника Славонског Брода, који се налази у Хрватској.

О прикључењу Рафинерије у Броду на хрватски гасовод говорио је и Томислав Ћорић, хрватски министар енергетике и заштите животне средине, истичући да је то једино могуће рјешење с обзиром на то да не постоји могућност да се бродска Рафинерија прикључи на гасни систем у БиХ.

Занимљиво је да ће се, уколико буде реализован пројекат између "Зарубежњефта" и "Плинарца", гас у бродску Рафинерију допремати вреловодом, што је дјелимично потврдила и Марина Далић, министар привреде и предузетништва, која је рекла да ће с надлежним министарствима у РС потписати протокол о сарадњи на реализацији пројекта пренамјене постојећег продуктовода у гасовод који ће бити кориштен искључиво за снабдијевање природним гасом Рафинерије нафте Брод.

На ове најаве гасног повезивања Хрватске и Рафинерије у Броду експресно су реаговали из компаније "БХ гас", наглашавајући да се ради о међудржавној гасној конекцији, те да у свијету није познат примјер да компаније договарају и уговарају такве послове.

Такође, замолили су све представнике власти да им дају подршку и да се успротиве у реализацији парцијалних рјешења, јер се ради о стратешкој гасној тачки једне земље која би се у овом случају искористила само за Рафинерију нафте у Броду.

"Свим представницима који су учествовали на овом састанку, а посебно хрватској компанији 'Plinarco', која је хрватски оператор транспортног система, јасно је и познато да се међународне гасне интерконекције не могу градити без међудржавних уговора", саопштили су из "БХ гаса".

Наводећи примјер Хрватске и Мађарске, у "БХ гасу" наводе да су гасно повезивање ове двије државе започеле тек потписом међудржавног уговора о изградњи гасне инфраструктуре, те да су то чињенице које су познате свима.

Иначе, тачка у Броду у свим развојним документима, укључујући и документе Енергетске заједнице ЈИЕ, означена је као тачка међународне интерконекције између Хрватске и БиХ и као почетак Јужноевропског гасног прстена.

Од ове тачке требало је да буде изграђен гасовод до Зенице, чиме би БиХ обезбиједила диверзификацију извора и праваца снабдијевања, али том пројекту успротивила се Република Српска, која жели гас који долази искључиво из Србије, односно Русије.

Тренутно једини приступ гасу Босна и Херцеговина има на улазу у Зворнику и према свим стратешким документима неопходно је да се осигура и други правац, прије свега због сигурности снабдијевања.

"Од овог пројекта који је најављен никакве користи нема ни ФБиХ ни Република Српска и ако се то реализује, трајно нас лишавају могућности гасног повезивања с Хрватском. Могли смо направити гасовод већег капацитета и да Република Српска, рецимо, зарађује на транспорту гаса за Федерацију БиХ, а овако топловодом ће дистрибуисати гас у Рафинерију и то је то", рекао је Алмир Бечаревић, савјетник у компанији "БХ гас".

Данас нисмо добили одговор од Рафинерије нафте у Броду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана