Британци траже производе из БиХ

Маријана Миљић
Британци траже производе из БиХ

- Мултинационална групација "Кингфишер" из Велике Британије кренула је у потрагу за добављачима у БиХ за велики асортиман производа, а предност имају предузећа која се баве производњом и прерадом пластике.

Ова компанија је заинтересована за сарадњу са фирмама које производе пластичне канте, саксије, разне врсте кутија и цијеви и који имају неопходне сертификате да могу извозити производе на међународна тржишта која покрива "Кингфишер група".

Фирме из БиХ које су заинтересоване за сарадњу са "Кингфишер групом" могу до 9. фебруара да попуне образац и пријаву доставе Спољнотрговинској комори БиХ. Списак компанија и њихови профили биће након тога достављени Британцима, који ће изабрати предузећа са којима ће сарађивати. У плану је и да билатерални састанци представника изабраних предузећа из БиХ и "Кингфишера" буду одржани у марту у Спољнотрговинској комори.

У Привредној комори РС истичу да су успознати са позивом британске компаније и да на домаћем тржишту има фирми које могу одговорити захтјевима "Кингфишер групе".

- Имамо неколико квалитетних фирми које производе алате и прерађују пластику. За такве врсте обраде потребне су квалитетне машине како би предузећа одговорила захтјевима обраде висококвалитетне и техничке пластике. То се посебно односи на пластику која се уграђује у ауто-индустрији, дијелове за кућанске апарате и личну хигијену - рекао је  директор Сектора гранских удружења при Привредној комори РС Перо Ћорић.

Једна од водећих фирми из индустрије пластике у РС је "Стрелац пласт" из Градишке, која успјешно послује више од двије деценије.

- Нисмо упознати са јавним позивом британске компаније, али ћемо се информисати и вјероватно аплицирати на јавни позив. Сваки нови партнер нам је добродошао, поготово када је ријеч о тако великој корпорацији. Имамо свој програм и развијен бренд на тржишту техничких пластика - казао је директор "Стрелац пласта" Љубинко Чакаљ.

Нагласио је да у посљедње вријеме највећу сарадњу имају са фирмама које на тржиште избацују техничке производе, односно бањалучком "Микроелетроником" која ради бројила за струју и италијанском фирмом "Делфино" са сједиштем у Челинцу, која производи усисиваче, пегле и друге производе за кућу.

- То су озбиљнији кооперанти за које производимо компоненте од пластике - казао је Чакаљ и додао да имају и много малих предузећа са којима сарађују.

Профил "Кингфишер групе"

Сједиште "Кингфишер групе" је у Лондону, а она продаје производе за домаћинства у више од 1.200 продавница распоређених у десет земаља Европе, Русији и Турској.

Све продавнице компанија снабдијева из седам изворних канцеларија, односно источне, јужне и сјеверне Европе, те Балкана, Блиског истока, Шангаја и Хонгконга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана