Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе РС: Раст привреде недовољан за виши стандард

Маријана Миљић
Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе РС: Раст привреде недовољан за виши стандард

Бањалука - Српској је потребан привредни раст од шест до осам одсто годишње да би ухватила корак са земљама које су отишле далеко у развоју и подигла стандард становништва, рекао је јуче предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић.

РС у посљедње двије године биљежи привредни раст између два и по и три одсто што је напредак, али је недовољан с обзиром на глобалне трендове.

- Пројекција привредног раста на глобалном нивоу од 3,5 одсто и исти проценат раста економије РС само ће повећати разлику између нас. Због тога морамо изњедрити рјешења, политике, мјере и стратегије које би довеле до динамичнијег привредног раста. Увјерен сам да без раста привреде од шест до осам одсто не можемо корак по корак пристизати оне који су далеко одмакли - казао је Ђурић на традиционалном новогодишњем пријему за медије.

Привредна комора РС је због тога већину приједлога које је упутила Влади приликом креирања програма економских реформи за период од 2018. до краја 2020. године базирала на јачање привредног раста.

- Подржали смо програм економских реформи, јер је највећи дио наших приједлога прихваћен у различитим облицима и форми. Након тога смо упутили писмо Министарству финансија РС у којем смо изразили своје виђење начина реализације и праћења испуњења мјера из тог документа. Досљедним спровођењем мјера из програма економских реформи могуће је остварити и веће стопе привредног раста - казао је Ђурић.

Осврћући се на годину на измаку, Ђурић је навео да је привреду Српске карактерисао раст индустријске и прерађивачке производње, повећање броја запослених у индустрији и смањење спољнотрговинског дефицита.

- Ти подаци су охрабрујући, али је с друге стране дошло и до значајнијег пада ликвидности и раста задужености привреде. О томе морамо водити рачуна када говоримо о ономе што нас очекује у наредној години - закључио је Ђурић.

Радна снага

Борко Ђурић се осврнуо и на проблем одлива радне снаге и додао да у појединим гранама привреде због тога није могуће одговорити потребама и постављеним задацима.

- Тај проблем доминираће сигурно и у години пред нама. Развој и будућност не можемо градити на ниским платама. Српска мора престати да се хвали како имамо јефтину радну снагу и умјесто тога треба да ради на томе да има квалитетне и оспособљене раднике, који ће имати цијену на тржишту, не као изнајмљена радна снага, него кроз производ који ћемо пласирати - истакао је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана