Boksit iz Milića najuspješnije veliko preduzeće

Srna
Boksit iz Milića najuspješnije veliko preduzeće

Banjaluka - Preduzeće "Boksit" iz Milića osvojilo je prvo mjesto u kategoriji najuspješnijih velikih privrednih društava u Republici Srpskoj u prošloj godini, u okviru manifestacije koju je organizovala Privredna komora Srpske.

U okviru manifestacije "Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2017. godinu" priznanje u ovoj kategoriji osvojila su i preduzeća "Drvoprodeks" iz Banjaluke i industrija "Destilacija" iz Teslića, a nagrade im je uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U kategoriji srednjih preduzeća najuspješnija su "Hidraulika fleks" iz Laktaša, "Pas" iz Bijeljine i "Bravo studio" iz Banjaluke, kojima je nagrade uručila predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

U kategoriji najuspješnijeg malog proizvodnog privrednog društva izdvojena su preduzeća "Mahagoni" iz Istočnog Sarajeva, "MMB impeks" iz Šamca, "Belt" iz Banjaluke, "Ljbilje" iz Ljubinja i "Poligarden" iz Bijeljine, kojima je nagrade uručio predsjednik Privredne komore Borko Đurić.

Najviše vrijednosti izvoza u prošloj godini imala su preduzeća "Alumina" iz Zvornika, Rudnik i termoelektrana "Stanari" i "Optima grupa" iz Banjaluke, kojima je nagrade uručio ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Preduzeća koja su imala značajnu investiciju i doprinijela zapošljavanju su "Sim tehnik" iz Kotor Varoša, "Steko centar" iz Bijeljine i "Dermal er" iz Kotor Varoša, kojima je nagrade uručila ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Za doprinos razvoju korporativne društvene odgovornosti u prošloj godini, stručna komisija dodijelila je priznanja privrednim društvima "M:tel" iz Banjaluke, "Vitinka" iz Kozluka i "Banjalučka pivara". Nagrade im je uručio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Priznanja za najuspješniju ženu u privredi uručena su direktoru kompanije "Svislajon industrija alata" iz Trebinja Branki Ratković, direktoru kompanije "Sana elvis" iz Novog Grada Miri Lazić i direktoru kompanije "Milteks" iz Banjaluke Višnji Popović.

Posebna priznanja u oblasti turizma dobili su "Grad sunca" iz Trebinja za najbolji turistički projekat u prošloj godini, "Banja Kulaši" za razvoj banjskog turizma i Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" za razvoj zdravstvenog turizma, a nagrade je uručio ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković.

Manifestaciji su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri Srpske, te predstavnici političkog, privrednog i društvenog života.

Dodik: Srpska razvija poslovno okruženje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska čini sve da razvije privredno i poslovno okruženje koje omogućava privrednicima da zapošljavaju, rade i ostvaruju profit.
"Posljednjih godina imamo potpunu stabilizaciju finansijskog sektora i zahvalan sam Vladi koju predvodi premijer Željka Cvijanović što je uspjela u teškim uslovima da stabilizuje i omogući potpunu likvidnost naših javnih računa, jer upravo ta stabilnost predstavlja najbolji stimulans i za mnoge naše privredne organizacije. Danas možemo reći da smo potpuno likvidni, da izvršavamo obaveze i u oblasti podsticaja i onoga što zakoni predviđaju", rekao je Dodik u Banjaluci na manifestaciji "Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2017. godinu".

Dodik vjeruje da je upravo sada trenutak kada Republika Srpska treba da ide dalje, da dostigne viši nivo ukupne produkcije, produktivnosti i viši standard zaposlenih.

"Ovo su veoma teške okolnosti u kojima se privredni sistem odvija i bilo je veoma teško i danas, i svih prethodnih godina, istrajati u nastojanju da se očuva dostignuti nivo i poveća proizvodnja", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, vlasti Republike Srpske uporno su vodile političke bitke kada je riječ o pravima na raspolaganje resursima u Srpskoj, ali i donosile propise koji su bili usmjereni ka tome da se stvore što povoljniji uslovi.

"Danas imamo privredni sistem koji bi trebalo da bude ni manje ni više stimulativan nego onaj u okruženju. Godine pred nama donose izazove i neizvjesnost i potrebu da se okupljamo - privrednici, vlast i svi koji mogu da doprinesu da razumijemo današnja svjetska kretanja kako bismo mogli usmjeriti naše privredne tokove ka stabilnim vodama", dodao je Dodik.

On smatra da se mora poboljšati standard zaposlenih, da im se omoguće bolja primanja da ne bi odlazili, te da se mora otvoreno razgovarati o obrazovanju i o tome koji su profili i kadrovi potrebni privredi Srpske i šta se tu može promijeniti.

Dodik je uvjeren da Republika Srpska ima snagu da okupi i poveže privrednike, radnike i političare, da utvrdi odgovornost zakonodavne izvršne i lokalne vlasti i promoviše zajedničke ciljeve.

On je poručio da su dobrodošli strani investitori, ali da se mnogo veći značaj mora dati domaćim privrednicima.

Rajko Dukić, predsjednik kompanije "Boksit" iz Milića, koja je večeras proglašena najauspješnijim velikim privrednim društavom u Srpskoj toko 2017. godine, rekao je da je prethodni kvartal najuspješniji od kada postoji preduzeće u pogledu proizvodnje, investicija i zaposlenih.

On je dodao da su prethodnih pet godina bile najuspješnije za ovo preduzeće.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana