Bočac 2 dobio prvu turbinu

Marijana Miljić
Bočac 2 dobio prvu turbinu

Mrkonjić Grad - Prva od dvije turbine namontirana je u maloj hidroelektrani "Bočac 2" čime je počela završna faza njene izgradnje.

Turbinu tešku 55 tona i snage pet megavata isporučila je austrijska kompanija "Andric", a u "Hidroelektranama na Vrbasu", koje su investitor u novu elektranu, ističu da bi druga trebalo da bude montirana 8. maja.

- Radovi teku prema utvrđenom dinamičkom planu i očekujemo da bi ova hidroelektrana u probni rad mogla biti puštena do kraja avgusta ove godine. Do tada je preostalo da bude montiran dio opreme i da budu okončani građevinski radovi koji su u završnoj fazi - kaže direktor "Hidroelektrana na Vrbasu" Nedeljko Kesić.

Vrijednost investicije je oko 45 miliona KM, a Kesić ističe da bi uloženi novac mogli vratiti već za šest do sedam godina.

- Njene karakteristike su veoma dobre, a ona ostvaruje i pravo na podsticaje za obnovljive izvore energije - kaže Kesić.

Prema njegovim riječima ostaje žal što mala hidroelektrana "Bočac 2" nije izgrađena mnogo ranije kao što je i bilo planirano.

- Izgradnja ove elektrane je planirana odmah poslije završetka "Bočca 1" 1981. godine, ali zbog raznih razloga taj plan nije realizovan. Zbog toga je izgubljena značajna materijalna dobit - rekao je Kesić i dodao da su ideju za izgradnju oživjeli na osnovu vodoprivredne osnove koju su zatekli u arhivu preduzeća.

On je izrazio zadovoljstvo što su Vlada RS, resorno ministarstvo i nadzorni odbor preduzeća prepoznali potrebu  i donijeli odluku o izgradnji "Bočca 2". To prema Kesićevim riječima neće biti i jedina investicija, jer je u planu izgradnja još jedne elektrane.

- Ona je planirana tri kilometra nizvodno u Krupi na Vrbasu. Planirani kapacitet je 22 megavata i njenim puštanjem u pogon biće ojačana energetska stabilnost zapadnog dijela RS na koji otpada 51 odsto ukupne potrošnje električne energije - istakao je Kesić.

"Hidroelektrane na Vrbasu" su u maju 2014. godine dobile koncesiju za izgradnju male hidroelektrane "Bočac 2".  Ugovor sa izvođačem građevinskih radova potpisan je u julu 2015, a počeli su u septembru iste godine. Instalisana snaga elektrane iznosi 8,76 megavata, a projektovana godišnja proizvodnja je 46 gigavat-časova električne energije.

Isti dobavljač turbina

Zanimljivo je da je turbinu za novu elektranu "Bočac 2" isporučila kompanija "Andric", koja je proizvela turbine i za hidroelektranu "Bočac 1". Jedina razlika je neuporedivo veća snaga "Bočca 1" od 110 megavata i projektovana godišnja proizvodnja od 307,5 gigavat-časova električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana