Бочац 2 добио прву турбину

Маријана Миљић
Бочац 2 добио прву турбину

Мркоњић Град - Прва од двије турбине намонтирана је у малој хидроелектрани "Бочац 2" чиме је почела завршна фаза њене изградње.

Турбину тешку 55 тона и снаге пет мегавата испоручила је аустријска компанија "Андриц", а у "Хидроелектранама на Врбасу", које су инвеститор у нову електрану, истичу да би друга требало да буде монтирана 8. маја.

- Радови теку према утврђеном динамичком плану и очекујемо да би ова хидроелектрана у пробни рад могла бити пуштена до краја августа ове године. До тада је преостало да буде монтиран дио опреме и да буду окончани грађевински радови који су у завршној фази - каже директор "Хидроелектрана на Врбасу" Недељко Кесић.

Вриједност инвестиције је око 45 милиона КМ, а Кесић истиче да би уложени новац могли вратити већ за шест до седам година.

- Њене карактеристике су веома добре, а она остварује и право на подстицаје за обновљиве изворе енергије - каже Кесић.

Према његовим ријечима остаје жал што мала хидроелектрана "Бочац 2" није изграђена много раније као што је и било планирано.

- Изградња ове електране је планирана одмах послије завршетка "Бочца 1" 1981. године, али због разних разлога тај план није реализован. Због тога је изгубљена значајна материјална добит - рекао је Кесић и додао да су идеју за изградњу оживјели на основу водопривредне основе коју су затекли у архиву предузећа.

Он је изразио задовољство што су Влада РС, ресорно министарство и надзорни одбор предузећа препознали потребу  и донијели одлуку о изградњи "Бочца 2". То према Кесићевим ријечима неће бити и једина инвестиција, јер је у плану изградња још једне електране.

- Она је планирана три километра низводно у Крупи на Врбасу. Планирани капацитет је 22 мегавата и њеним пуштањем у погон биће ојачана енергетска стабилност западног дијела РС на који отпада 51 одсто укупне потрошње електричне енергије - истакао је Кесић.

"Хидроелектране на Врбасу" су у мају 2014. године добиле концесију за изградњу мале хидроелектране "Бочац 2".  Уговор са извођачем грађевинских радова потписан је у јулу 2015, а почели су у септембру исте године. Инсталисана снага електране износи 8,76 мегавата, а пројектована годишња производња је 46 гигават-часова електричне енергије.

Исти добављач турбина

Занимљиво је да је турбину за нову електрану "Бочац 2" испоручила компанија "Андриц", која је произвела турбине и за хидроелектрану "Бочац 1". Једина разлика је неупоредиво већа снага "Бочца 1" од 110 мегавата и пројектована годишња производња од 307,5 гигават-часова електричне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана