Бобар банка дужна за порез из 2015.

Маријана Миљић
Бобар банка дужна за порез из 2015.

Бањалука - Пореска управа РС утврдила је контролом да бијељинска Бобар банка у стечају није измирила 73.842 марке на основу пореза на добит за 2015. годину.

Контроле у пропалој банци, у којој је стечај отворен у јануару ове године, трајале су од 24. децембра 2014. године до 24. јануара ове године, али је рјешење пореских инспектора тек недавно постало правоснажно.
- Износ утврђених додатних обавеза представља разлику између пријављене и новоутврђене обавезе. Од тог износа, 67.764 КМ се односи на главницу, док се преосталих 6.078 КМ односи на камате. С обзиром на то да је у јануару 2017. године отворен стечајни поступак у Бобар банци, ове обавезе ући ће у стечајно потраживање - казали су у Пореској управи РС.
Стечајни управник Бобар банке Лазо Ђурђевић рекао је да ће
додатне обавезе које је утврдила Пореска управа бити уврштене у потраживања повјерилаца.
- Друго испитно рочиште о потраживањима повјерилаца биће одржано 24. маја у Окружном привредном суду у Бијељини. Потраживања је пријавило 570 повјерилаца, а сви захтјеви биће обрађени до новог рочишта. Још немамо податке колико износе укупна потраживања, колико их је оспорено, а колико признато - казао је Ђурђевић.
Ликвидациони управник Бобар банке Миле Максимовић рекао је раније да депоненти и повјериоци потражују око 289 милиона, а да је оспорено 59 милиона марака.
У Бобар банци је најприје покренут поступак ликвидације, али су резултати наплате потраживања били испод планираних, а блокада рачуна није дала значајне резултате због чега је предложено отварање стечаја.
Агенција за банкарство РС је крајем новембра 2014. увела принудну управу у Бобар банку, јер није радила у складу са законом. Непун мјесец касније банци је одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације да би на крају постала прва банка у РС која је завршила у стечају.
Кредити
Још није позната судбина кредита који су пласирани путем Бобар банке.
Корисницима ових кредита је прије покретања стечаја сугерисано да их што прије измире. Међутим, ни након отварања стечаја у Бобар банци надлежни се нису огласили каква је судбина ових зајмова и на који начин ће бити ријешени ови проблеми.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана