Бивши радници Фармланда чекају прву исплату

Милијана Латиновић
Бивши радници Фармланда чекају прву исплату

Бањалука - Бившим радницима некадашње Говедарске фарме “Фармланд” из Нове Тополе током ове седмице могао би бити исплаћен дио дуга, јер је током двије лицитације заплијењене имовине прикупљено око 190.000 марака.

Потврдила је то за “Глас Српске” адвокат Мирослава Дринић, која заступа 55 бивших радника “Фармланда” и додала да још чекају коначан извјештај колико се тачно новца налази на судском депозиту.

- Већ ове седмице почеће сразмјерна расподјела прикупљеног новца. Потребно је прво да добијемо налаз вјештака, на основу којег ће суд урадити рјешења и сразмјерно потраживањима радницима ће бити исплаћен дио дуга - појаснила је Дринићева и додала да ће прикупљени износ једва покрити дио затезних камата и судских трошкова.

Додаје да има још заплијењене имовине “Фармланда” коју нису успјели продати на претходне двије лицитације, те да очекује да ће и све оно што је остало у идућем периоду бити продато.

- Најбоље рјешење за нас би било да се појави купац који би купио све што је преостало, јер у оваквим ситуацијама јавне продаје су доста незахвалне - рекла је Дринићева.

Вијест да ће након година борбе за властита права коначно добити дио дуга обрадовала је раднике, који се сналазе како знају и умију да би прехранили породице.

Бивша радница “Фармланда” Борка Вујмиловић каже за “Глас Српске” да ће радницима добро доћи колико год новца да добију.

- Годинама нисмо добили ни марку, “Фармланд” нам дугује по неколико хиљада марака за плате и добро је да се дошло до каквог-таквог рјешења. Чекамо прву исплату и надамо се да ће и преостали износ дуга веома брзо бити измирен - рекла је Вујмиловићева и додала да дуговања за отпремнине такође износе и по неколико хиљада марака.

“Фармланд” радницима дугује око 300.000 марака на име неисплаћених плата, а осим тога запосленима нису уплаћивани ни доприноси па не могу да се пензионишу. Овој говедарској фарми су 2016. године блокирани рачуни због неизмирених милионских обавеза.

Попис имовине

Радници су у пратњи адвоката и судске полиције 31. октобра прошле године први пут ушли у предузеће и пописали машине које су затекли на фарми. Други попис обављен је 4. децембра, када су на листу стављене ствари које су радници затекли у управној згради и гаражама у кругу фарме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана