“Biteks” šije samo dugove

Marijana Miljić
“Biteks” šije samo dugove

Banjaluka, Bileća - Tekstilno preduzeće “Biteks” iz Bileće suočeno je sa blokadom računa, nedostatkom prihoda za normalan rad, velikim iznosom obaveza, sudskim sporovima i nemogućnosti vraćanja kredita.

Svi ovi problemi sabrani su u informaciji o stanju u preduzeću “Biteks” koji je nedavno usvojila Vlada RS. Ovo preduzeće, koje je u 100 odstotnom vlasništvu Srpske, pravni je nasljednik preduzeća “Nikola Tesla”.

Pogone “Biteksa” zakupilo je preduzeće “Trend-teks” 2016. godine na period od pet godina.

- “Biteks” je naslijedio i nagomilane probleme i obaveze preduzeća “Nikola Tesla” iz ranijih godina. Preduzeće trenutno ne može da izradi ni finansijske izvještaje, a sva imovina je pod hipotekom - navedeno je u informaciji.

Zbog svih problema, Vlada je zadužila upravu “Biteksa” da napravi detaljan pregled svih obaveza i sporova u kojima je preduzeće tuženo.

- Uprava “Biteksa” treba i da obavi razgovore sa svim povjeriocima radi postizanja dogovora i zaključivanja sporazuma o izmirenju tih obaveza, te da popiše pokretnu i nepokretnu imovinu, ali i izvrši uvid u stanje imovine društva. Takođe, zahtijevamo od uprave “Trend-teksa” da pravilno koristi zakupljenu imovinu - navedeno je u Vladinoj informaciji.

Takođe,  Vlada je obavezala upravu “Biteksa” da se angažuje na pronalasku strateških partnera koji bi uposlili neiskorišćene proizvodne kapacitete preduzeća, povećali broj radnika i na taj način obezbijedili dodatne prihode.

- Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, te finansija zaduženi su da sagledaju mogućnosti za obezbjeđenje potrebnog novca “Biteksu” u cilju stvaranja uslova za normalan rad tog preduzeća - kazali su u Vladi.

Sa direktorom “Biteksa” Nikolom Rakićem juče nismo uspjeli stupiti u kontakt, kao ni sa upravom preduzeća “Trend-teks”.

Prodaja pogona

U informaciji Vlade RS o stanju u preduzeću “Biteks” upravi je preporučeno da razmotri mogućnost prodaje starog pogona “Novoteksa” u Trebinju.

- Od novca koji dobiju prodajom mogli bi da izmire obaveze i nastave sa daljim poslovanjem - navedeno je u informaciji Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana