“Битекс” шије само дугове

Маријана Миљић
“Битекс” шије само дугове

Бањалука, Билећа - Текстилно предузеће “Битекс” из Билеће суочено је са блокадом рачуна, недостатком прихода за нормалан рад, великим износом обавеза, судским споровима и немогућности враћања кредита.

Сви ови проблеми сабрани су у информацији о стању у предузећу “Битекс” који је недавно усвојила Влада РС. Ово предузеће, које је у 100 одстотном власништву Српске, правни је насљедник предузећа “Никола Тесла”.

Погоне “Битекса” закупило је предузеће “Тренд-текс” 2016. године на период од пет година.

- “Битекс” је наслиједио и нагомилане проблеме и обавезе предузећа “Никола Тесла” из ранијих година. Предузеће тренутно не може да изради ни финансијске извјештаје, а сва имовина је под хипотеком - наведено је у информацији.

Због свих проблема, Влада је задужила управу “Битекса” да направи детаљан преглед свих обавеза и спорова у којима је предузеће тужено.

- Управа “Битекса” треба и да обави разговоре са свим повјериоцима ради постизања договора и закључивања споразума о измирењу тих обавеза, те да попише покретну и непокретну имовину, али и изврши увид у стање имовине друштва. Такође, захтијевамо од управе “Тренд-текса” да правилно користи закупљену имовину - наведено је у Владиној информацији.

Такође,  Влада је обавезала управу “Битекса” да се ангажује на проналаску стратешких партнера који би упослили неискоришћене производне капацитете предузећа, повећали број радника и на тај начин обезбиједили додатне приходе.

- Министарства индустрије, енергетике и рударства, те финансија задужени су да сагледају могућности за обезбјеђење потребног новца “Битексу” у циљу стварања услова за нормалан рад тог предузећа - казали су у Влади.

Са директором “Битекса” Николом Ракићем јуче нисмо успјели ступити у контакт, као ни са управом предузећа “Тренд-текс”.

Продаја погона

У информацији Владе РС о стању у предузећу “Битекс” управи је препоручено да размотри могућност продаје старог погона “Новотекса” у Требињу.

- Од новца који добију продајом могли би да измире обавезе и наставе са даљим пословањем - наведено је у информацији Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана