Бијела листа вјетар у леђа за добра предузећа

Маријана Миљић
Бијела листа вјетар у леђа за добра предузећа

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ почеће ове године, по узору на земље Европске уније, да објављује "бијелу листу" пореских обвезника на којој ће се наћи они који редовно измирују обавезе.

УИО је прошле године објавио први пут десет компанија које су уплатиле највећи износ пореза на додату вриједност (ПДВ) и које испуњавају све законске обавезе.

- То је била и најава успостављања такозване "бијеле листе" пореских обвезника, која би требало да буде креирана у току 2018. године. Кроз програм Европске уније "Фискалис" изабраћемо једну државу из Европске уније гдје ова листа постоји дуже вријеме. Од ње ћемо преузети искуства и радити на припреми посебног акта којим ће бити дефинисани сви услови који морају бити испуњени да би се неки обвезник нашао на листи - казао је начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић.

Већ сада је познато да ће се на "бијелој листи" налазити компаније које уплаћују највеће износе ПДВ-а.

- Један од критеријума да се предузећа нађу на тој листи биће да послују у складу са законским прописима, односно да инспектори у контролама нису уочили веће неправилности. Након дефинисања свих услова филтрираћемо обвезнике и први пут јавно објавити "бијелу листу" обвезника - навео је Ковачевић.

У УИО истичу да ће свакој компанији која се нађе на "бијелој листи" то пуно значити у пословању.

- Те компаније ће бити препознате као оне које уживају повјерење УИО. Увјерени смо и да ће у пословном смислу таква компанија имати бољи углед код осталих обвезника и будућих пословних партнера - казао је Ковачевић.

Влада РС и пословна заједница недавно су на првом панелу "Заједно за јачу Српску" уручиле признања за 14 предузећа из свих области привреде која редовно уплаћују порезе и доприносе. Тада је најављено да ће панел и додјела признања послодавцима постати традиција.

- Додјелом признања промовисаћемо послодавце који редовно измирују обавезе. Никада нисмо и нећемо подржавати предузећа која не измирују обавезе и закидају раднике. Они који не поштују прописе поштеним послодавцима представљају само нелојалну конкуренцију. Надлежне институције треба да стану у крај њиховој таквој пракси - казали су у Унији удружења послодаваца РС.

"Црна листа"

Управа за индиректно опорезивање БиХ сваког мјесеца на својој интернет страници објављује списак предузећа која имају неизмирене обавезе.

На тој листи налазе се порески обвезници чији је дуг већи од 25.000 марака за ПДВ, акцизе, царине и путарине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана