BiH ružno pače za strane investitore

Marijana Miljić
BiH ružno pače za strane investitore

Banjaluka - Na tržište Hrvatske, Slovenije i Srbije u protekle dvije decenije stiglo je i do pet puta više stranih investicija nego u BiH.

U informaciji o direktnim stranim investicijama u BiH, koju će Predstavnički dom Parlamenta BiH razmatrati 7. marta, navedeno je da su strana ulaganja na domaćem tržištu od 1994. do kraja 2016. godine iznosila 13 milijardi maraka.

- Hrvatska je u tom periodu zabilježila i do pet puta veća strana ulaganja, a po broju stanovnika i teritoriji ova zemlja neznatno je veća od BiH. U Sloveniju je stiglo duplo više stranih investicija nego u BiH - navedeno je u informaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Srbija je samo u periodu od 2013. do 2017. godine premašila iznos od 12 milijardi maraka stranih investicija.

- Zajedničko svim zemljama regiona je što su na njihovim tržištima evropske države najveći ulagači. Hrvatska i Srbija su uz Austriju svrstane u top investitore na domaćem tržištu. Ruske investicije u naftnu industriju RS smjestile su ovu državu na peto mjesto najvećih ulagača u BiH. Posljednjih godina primjetno je i interesovanje investitora iz Kine - navela je FIPA.

Ekonomisti objašnjavaju da je Srbija ranije bila iza BiH po prilivu stranih investicija, ali da je promjenom politike drastično povećala strana ulaganja.

- Vlast u Srbiji šalje jasnu sliku da ova zemlja mijenja svoja razmišljanja i da prihvata sugestije šta nije dobro i šta treba da mijenja da bi bila što privlačnija za strane investicije. To je uradila i postigla je rezultate. Ista situacija je i u Hrvatskoj, u kojoj je kapital stranaca osiguran jer je ova zemlja u Evropskoj uniji - kazao je član Udruženja ekonomista RS - SNjOT Predrag Duduković.

Napominje da je situacija u BiH sasvim drugačija zbog nestabilne političke situacije.

- Zbog toga stranci nisu sigurni da ulažu na domaće tržište. Sve dok se ta situacija ne promijeni, neće biti osjetnijeg napretka u vezi sa prilivom stranih investicija. Pored toga, vlasti moraju raditi i na poboljšanju poslovnog okruženja i ukidanju mnogih nameta koji samo odbijaju kako domaće tako i strane investitore - kazao je Duduković.

Skok u 2017. godini

Prema podacima FIPA, strane investicije u BiH u devet mjeseci prošle godine iznosile su 630,8 miliona KM, što je za 60,6 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine.

Najviše stranog kapitala stiglo je iz Švajcarske - 67,1 milion, a slijede Slovenija sa 35,5 miliona, Saudijska Arabija sa 30,9 miliona, Srbija sa 30,3 miliona i Kuvajt sa 25,1 milion maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana