BiH oštro protiv najavljenih carina

Marijana Miljić
BiH oštro protiv najavljenih carina

Banjaluka - Vlasti samoproglašenog Kosova odlučile su da mimo pravila uvedu carine na uvoz mlijeka i pavlake iz BiH, zbog čega su institucije ove zemlje odmah zatražile da ta odluka bude stavljena van snage.

Iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH saopšteno je da je samoproglašeno Kosovo u srijedu donijelo odluku o uvođenju zaštitne mjere na uvoz mlijeka i pavlake iz BiH, te uvoz voća i povrća iz svih zemalja.

- Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputili smo hitan zahtjev za reagovanje. Budući da je riječ o postupku koji će u velikoj mjeri ugroziti izvoz mliječne industrije BiH, zatražili smo da što hitnije budu preduzete sve mjere da bi bilo spriječeno nametanje carine od 17 odsto na uvoz domaćeg mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište samoproglašenog Kosova - naveli su u STK-u.

Od Ministarstva spoljne trgovine BiH zatraženo je da, ako odluka samoproglašenog Kosova stupi na snagu, uvede recipročne mjere, te da se posebna pažnja obrati na uvoz vode, kao i mineralne i gazirane sa dodatkom šećera, koja se uvozi sa te teritorije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da su odmah juče zatražili od kosovske strane da ukine odluku, jer je protivna pravilima CEFTA.

- Tamošnje institucije nisu sprovele propisane procedure i nisu dokazale da je bilo prekomjernog uvoza, a da apsurd bude veći neke tarifne linije koje su pod zabranom uopšte ne izvozimo na njihovo tržište. Obavijestili smo i CEFTA sekretara da bi bio sproveden postupak protiv kosovske strane u skladu sa pravilima CEFTA - kazao je Šarović i dodao da će iduće sedmice posjetiti neke od zemalja potpisnica CEFTA radi konsultacija o novonastalom problemu. Naglasio je da pokretanje nekih drugih mjera prema samoproglašenom Kosovu zavisi od razvoja situacije.

CEFTA je Sporazum o slobodnoj trgovini centralne Evrope. Taj sporazum BiH je potpisala 2006. godine, što joj je omogućilo trgovinske povlastice sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom, samoproglašenim Kosovom, Albanijom, Moldavijom, Rumunijom i Bugarskom. Zbog ulaska u EU članstvo u CEFTA izgubile su Hrvatska, Bugarska i Rumunija.

Izvoz

U STK-u su naveli da je prošle godine mliječna industrija BiH počela da bilježi znatan pomak u izvozu, te da je tržište samoproglašenog Kosova jedno od najznačajnijih za izvoz domaćeg mlijeka i mliječnih proizvoda.

- Mliječna industrije je lani na tržište Kosova izvezla proizvode vrijedne više od deset miliona maraka, a u ovoj godini oko 4,7 miliona KM. Ovi podaci jasno pokazuju od kolikog značaja za BiH je izvoz na tržište te zemlje - naveli su u STK-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana