БиХ не размишља о контрамјерама

А. Ј. Р.
БиХ не размишља о контрамјерама

Бањалука - БиХ у овом тренутку не размишља о контрамјерама према самопроглашеном Косову, а Приштини ћемо оставити простор да повуче најновију одлуку која подразумијева порез од десет одсто на увоз робе из БиХ и Србије, рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Он сматра да мјере косовске владе нису “заштитне” већ представљају одустајање од Споразума о слободној трговини земаља централне Европе (ЦЕФТА).       

- У сталном смо дијалогу са Секретаријатом ЦЕФТА али и са Србијом. Мјере Приштине се ни на који начин не могу оправдати - рекао је Шаровић. Потпредсједник косовске владе Енвер Хоџај поновио је да мјере остају на снази, истакавши да Београд спроводи “прљаву и коруптивну кампању против косовске државности”, а спољну политику БиХ назвао је “продуженом политиком Београда”.

У Спољнотрговинској комори БиХ оцјењују да ово оптерећење многи извозници неће моћи приуштити, због чега ће морати тражити друга рјешења. Наводе да је БиХ лани на Косово извезла разну робу вриједну 163,56 милиона КМ.

Генерални директор предузећа “Алпро” из Власенице Владан Настић каже да ће извозници бити приморани да подигну цијене јер је десет одсто превелико повећање да би га прихватили на своју штету.

- То ће ићи на терет купаца, што ће наше извознике учинити неконкурентним на тамошњем тржишту - рекао је Настић. 

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде и рибарства при Привредној комори РС Славко Стевановић каже да ће, када су у питању прехрамбени производи, највећу штету претрпјети извозници брашна. Истакао је да је Српска за девет мјесеци ове године на Косово извезла прехрамбену робу вриједну 5,8 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана