BiH najlošija za poslovanje u regionu

Dragana Keleč
BiH najlošija za poslovanje u regionu

Banjaluka - BiH je zauzela 107. mjesto u konkurenciji 189 zemalja u svijetu rangiranih na osnovu uslova za poslovanje, a to je svrstalo na posljednje mjestu u regionu.

Izvještaj "Duing biznisa" o uslovima poslovanju za 2015. godinu, koji je objavila Svjetska banka, a prema kriterijumima te institucije, poslovni ambijent u BiH se pogoršava, jer je u odnosu na prošlogodišnje rangiranje nazadovala za tri pozicije.

- Rangiranje BiH po pojedinim indikatorima se nije znatnije promijenilo u odnosu na izvještaj "Duing biznisa 2014". Izuzetak je dobijanje kredita na osnovu čega se BiH sa 45. popela na 36. mjesto - istakli su u Svjetskoj banci.

BiH je u pogledu kreditiranja i rješavanja nesolventnosti rangirana bolje od prosjeka zemalja Evrope i centralne Azije. S druge strane, kao najveći izazovi označene su oblasti kao što su električna energija i plaćanje poreza, te pribavljanje građevinskih dozvola.

- Troškovi pribavljanja građevinskih dozvola u BiH su drugi po visini u cijelom regionu Evrope i centralne Azije - navela je Svjetska banka.

U odnosu na prošlogodišnji izvještaj BiH je najviše nazadovala kada je u pitanju plaćanje poreza i po tom kriterijumu pala je sa 151. na 142. poziciju. Kada su u pitanju uslovi za pokretanje biznisa nazadovala je sa 142. na 147. poziciju, a po uslovima za izdavanje građevinskih dozvola sa 180. na 182. mjesto.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da su urađene mnoge aktivnosti kako bi se ubrzalo i pojednostavilo pokretanje biznisa, ali da je to i dalje nedovoljno, što pokazuju podaci da je BiH i dalje na začelju regiona.

- Na loš plasman kada je riječ o izdavanju građevinskih dozvola, koje je označeno kao veliki problem, ali i na investiranje uopšte, najviše utiče izuzetno neuređena i troma administracija - naglasio je Pavlović.

U konkurenciji zemalja u regionu najbolje je plasirana Makedonija, koja je zauzela 30. mjesto, a slijede Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i Srbija. Po ocjeni Svjetske banke, najbolje uslove za poslovanje u svijetu ima Singapur, a slijede Novi Zeland, Hongkong, Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Velika Britanija, Finska i Australija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana