BiH najgora za poslovanje u regionu, Srbija svjetski hit

Marijana Miljić
BiH najgora za poslovanje u regionu, Srbija svjetski hit

Banjaluka - BiH se našla na 81. poziciji u konkurenciji 190 zemalja rangiranih po lakoći poslovanja i ima najlošiji rejting u regionu.

Na listi za 2017. godinu, koju su objavili Svjetska banka i njena članica Međunarodna finansijska korporacija (IFC), BiH je nazadovala za dvije pozicije u odnosu na prošlu godinu kada je takođe bila na regionalnom začelju.

Poređenje zemalja je obavljeno na osnovu deset parametara - pokretanja biznisa, dobijanja građevinskih dozvola, priključka na struju, registraciji imovine, dostupnosti kredita, zaštiti manjinskih akcionara, plaćanju poreza, prekograničnoj trgovini, prinudnom sprovođenju ugovora i rješavanju nesolventnosti.

Lista pokazuje da BiH ima najlošiji rejting u najvažnijim kategorijama. Po lakoći pokretanja biznisa našla se na 174. poziciji, jer je za početak poslovanja potrebno proći 12 procedura i 65 dana.

- BiH je olakšala pokretanje biznisa smanjenjem cenzusa za minimalni kapital za društva sa ograničenom odgovornošću i povećanjem efikasnosti notarskog sistema - istaknute su u izvještaju i neke od pozitivnih promjena.

Tek četiri stepenice više BiH se našla po dobijanju građevinskih dozvola. Za to je potrebno proći 15 procedura, a dobijanje dozvole traje u prosjeku 179 dana. Treća najlošija ocjena odnosi se na plaćanje poreza, a autori izvještaja su naveli da je godišnje neophodno obaviti 34 plaćanja i za to potrošiti 411 časova.

S druge strane, BiH najbolje kotira u prekograničnoj trgovini i po tom parametru je svrstana na 36. poziciju u svijetu. Dostupnost kredita je označena prilično dobrom i po tom osnovu BiH je svrstana na 44. poziciju, dok je treća najbolja oblast rješavanje nesolventnosti po čemu smo 41. u svijetu.

Među zemljama regiona najviše komplimenata pobrala je Srbija, koja se sa prošlogodišnjeg 54. popela na 47. mjesto.

Srbija je svrstana među prvih deset zemalja u svijetu, koje su ostvarile najveći napredak. Za napredak Srbije na listi najviše su zaslužne tri privredne reforme - izdavanje građevinskih dozvola, registracija imovine i započinjanje biznisa. Zanimljivo je da je u dvije od te tri oblasti BiH najlošije rangirana.

Veći napredak od Srbije ostvarila je jedino Albanija. Najbolje u regionu kotira Makedonija, koja je napredovala za šest pozicija i nalazi se na desetom mjestu. Hrvatska je nazadovala za četiri stepenice i nalazi se na 43. mjestu, a Crna Gora za tri na 51. poziciju.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Tatjana Proskurjakova rekla je da pred BiH i dalje stoji izazov unapređenja poslovnog okruženja.

- Jedan od ciljeva nove strategije Svjetske banke za BiH je unapređenje života i standarda građana, a samim tim i kreiranje novih radnih mjesta. Da bi bila otvarana radna mjesta, BiH mora podstaći poslodavce da ih kreiraju. Svjetska banka blisko sarađuje sa vlastima na nivou BiH i entiteta kako bi sagledali na koji način se može unaprijediti poslovno okruženje. Mi smo opredijeljeni da tehnički i finansijski pomognemo BiH u razvoju poslovnog okruženja - kazala je Proskurjakova.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je porazno da BiH ne može da bude konkurentna ni zemljama u regionu, a da je o ostatku Evrope suvišno i govoriti.

- Političke strukture učinile su poslovni ambijent toliko neinteresantnim da ni domaći investitori ne žele da ulažu u svoju zemlju, a strane ne moram ni da pominjem. Vlasti treba da se ponašaju drugačije, odnosno da analiziraju ocjene stručnjaka i da vide da su potrebne korjenite promjene kako bismo konačno počeli da razvijamo poslovno okruženje. Međutim, to nikoga ne interesuje, jer ljudi u administraciji i resornim ministarstvima uopšte nisu zainteresovani za svoj posao - rekao je Pavlović.

Njegove riječi dijelom su potvrđene izostankom reakcije domaćih zvaničnika na objavljivanje izvještaja, dok je on u Srbiji bio jedna od top tema.

Svjetski poredak

Na čelu liste ostao je prošlogodišnji lider Novi Zeland, a dok je Singapur preuzeo drugo mjesto od Danske, koja je sada treća. Na začelju liste su Libija, Eritreja i Somalija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana