БиХ Кинезима нуди мед и млијеко

БиХ Кинезима нуди мед и млијеко 23.07.2018 10:02 | nezavisne.com

​Сарајево - Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине упутила је према Кини службени захтјев за одобравање извоза производа од млијека и меда, за шта тренутно постоји интерес домаћих произвођача.

То је резултат преговора између двије стране потписнице Споразума у области пољопривреде, а који је парафиран на седмом самиту држава средње и југоисточне Европе и Кине (16+1), који је одржан у Софији.

Међутим, када ће извоз бити одобрен, у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ нису нам могли прецизирати.

Када је БиХ у питању, правна процедура се односи на ратификацију уговора и објављивање у “Службеном гласнику БиХ”.

Кажу како је Споразумом о сарадњи у подручју здравља животиња и карантина учињен значајан искорак у смислу пласмана домаћих производа на кинеско тржиште. Њиме се, оцјењују, отварају могућности за извоз меса перади, чији је производни потенцијал већи од 60.000 тона, затим говедине око 20.000 тона, више хиљада тона аутохтоних сирева као што су ливањски сир, влашићки сир, мјешински сир, али и других производа животињског поријекла.

“Осим производа животињског поријекла, значајни потенцијали се огледају и у производњи вина. Само током прошле године у Кину је извезено око сто хиљада боца домаћег вина. Такође, и производи од шљиве, јабуке и крушке су потенцијални извори извоза из Босне и Херцеговини у Кину. Значајан потенцијал за наступ на овом далеком тржишту имају и производи и прерађевине од јагодичастог воћа”, казали су нам у Министарству.

Кажу како је интерес кинеских инвеститора нарочито изражен и за откуп етеричног уља љекобиља.

“Свакако не треба занемарити ни чињеницу да је на кинеском тржишту велика потражња за квалитетним производима органског поријекла, а за шта БиХ има капацитета да произведе, али и искуства да понуди ове производе осим европским и кинеским потрошачима”, закључују у Министарству трговине и економских односа БиХ.

Фарук Борић, предсједник Удружења “Босанско-кинеско пријатељство”, које се залаже за чвршће односе двије државе, каже како је споразум темељ за трговину намирницама животињског поријекла, а који је изузетно значајан за развој више грана индустрије, мљекарства и млијечних производа, потом меса и месних прерађевина, пчелињих производа и слично.

“Мљекаре које извозе на тржиште Европске уније као што су 'Пађени', 'Милкос', 'Пољорад', 'Натура Милк', 'Мљекара Ливно', својим квалитетом могу задовољити и захтјевно кинеско тржиште, које има и неке своје специфичности. Стога се надам да ће присуство млијека и млијечних производа ових домаћих привредних субјеката зависити од њихових пословних стратегија. Подсјетио бих шта за привреду БиХ значи извоз млијека и млијечних прерађевина у Европску унију, или пак меса и месних прерађевина у Републику Турску. Слични остварени билатерални споразуми с Кином би донијели значајан развој привреде”, казао је Борић.

Извоз из БиХ у Кину се базира на неколико производа, прије свих на извоз вина и производа млинске индустрије, док је увоз значајније заступљен и доста разноврснији.

Иначе БиХ је у спољнотрговинској размјени с Кином у изузетно неповољном положају. За пет мјесеци ове године у једну од најмногољуднијих земаља свијета извезено је робе у вриједности од око 15 милиона марака, док је, са друге стране, увоз из Кине износио 205,7 милиона марака.

Слично је било и прошле године, када је вриједност извоза била 38,3 милиона марака, а увоза чак 424,7 милиона КМ.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица