Bez rješenja za teslićku “Destilaciju”

Svjetlana Đuričić
Bez rješenja za teslićku “Destilaciju”

Teslić - Obustava rada u pogonima Hemijske industrije “Destilacija” iz Teslića je neminovnost, a na taj korak će se odlučiti možda već početkom oktobra, rekao je direktor ovog preduzeća Novo Škrebić.

Škrebić je kazao da je posrijedi stari problem u vezi sa dogovorom o isporuci drvne sirovine, kojeg se “Šume RS” uopšte ne pridržavaju. Umjesto dogovorenih 550 kubnih metara dnevno, “Destilaciji” isporučuju tek nešto više od pola te količine.

- Do 18. septembra isporučili su 49.603 kubna metra, a bili su obavezni, i to po planu koji su oni napravili, da isporuče 74.360 kubnih metara. Sigurno ćemo zaustaviti mašine prije zime, a možda već i početkom oktobra - rekao je Škrebić.

On dodaje da “Šume RS” najvjerovatnije svjesno krše propise.

- Svakih 15 dana pišem dopise, ali niko ne reaguje. Zimus smo zbog toga morali da zaustavimo rad i imali smo ogromnu štetu zbog toga - kazao je Škrebić.

Škrebić dodaje da su radnici zabrinuti i da opravdano pitaju šta je sa njihovim radnim mjestima.

- Vide da drvo ne stiže u dovoljnim količinama. Imamo sirovine za period od tri do deset dana, ali u ovim uslovima ne smijemo dočekati zimu. Sve dok imamo šta raditi, radićemo, ali sigurno ćemo se zaustaviti - naglašava Škrebić.

Uprkos problemima, ugovori prema prioritetnim kupcima, banjalučkim “Eko toplanama” i preduzeću “RS Silikon” iz Mrkonjić Grada, te ino-partnerima biće u potpunosti poštovani.

Iz “Šuma RS” kazali su da sa “Destilacijom” imaju potpisane ugovore o isporuci oko 96.000 kubnih metara za suvu destilaciju, uz odloženo plaćanje do 90 dana po cijeni od 52,7 KM po kubiku. Dodaju da je na sastanku održanom 6. septembra zaključeno da se još ozbiljnije pristupi isporuci, pa je do 14. septembra “Destilaciji” isporučeno oko 2.400 kubika ili oko 400 kubika dnevno.

- Postoji problem na terenu sa izvođačima radova i nedostatkom adekvatne radne snage, što usporava proizvodnju šumskih drvenih sortimenata. U toku je snabdijevanje stanovništva, škola, bolnica, javnih ustanova ogrevnim drvetom za predstojeću zimsku sezonu, tako da je opravdan razlog što je isporuka prema svim korisnicima, pa i “Destilaciji”, slabijeg intenziteta - rekli su u “Šumama”.

Ipak, i pored problema, smatraju da će ugovore prema svim drvoprepađivačima koji uredno izmiruju obaveze u potpunosti ispoštovati do kraja godine. ++++

Sindikat šumarstva

Radnici “Destilacije” zatražili su pomoć i od Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Srpske jer strahuju da će im biti uskraćeno pravo na rad zato što ne mogu da dobiju ugovorenu sirovinu od snabdjevača.

Iz Hemijske industrije “Destilacija”, koja zapošljava 350 ljudi, upozoravaju da sporazum sa šumskim gazdinstvima o isporuci drvnog sortimenta ne daje rezultate. Iz Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira saopšteno je da radnici najavljuju da će organizovano, uz pomoć Sindikata, krenuti prema Banjaluci, da bi okupljanjem ispred zgrade Vlade RS ukazali na probleme sa kojima se suočavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana