Без рјешења за теслићку “Дестилацију”

Свјетлана Ђуричић
Без рјешења за теслићку “Дестилацију”

Теслић - Обустава рада у погонима Хемијске индустрије “Дестилација” из Теслића је неминовност, а на тај корак ће се одлучити можда већ почетком октобра, рекао је директор овог предузећа Ново Шкребић.

Шкребић је казао да је посриједи стари проблем у вези са договором о испоруци дрвне сировине, којег се “Шуме РС” уопште не придржавају. Умјесто договорених 550 кубних метара дневно, “Дестилацији” испоручују тек нешто више од пола те количине.

- До 18. септембра испоручили су 49.603 кубна метра, а били су обавезни, и то по плану који су они направили, да испоруче 74.360 кубних метара. Сигурно ћемо зауставити машине прије зиме, а можда већ и почетком октобра - рекао је Шкребић.

Он додаје да “Шуме РС” највјероватније свјесно крше прописе.

- Сваких 15 дана пишем дописе, али нико не реагује. Зимус смо због тога морали да зауставимо рад и имали смо огромну штету због тога - казао је Шкребић.

Шкребић додаје да су радници забринути и да оправдано питају шта је са њиховим радним мјестима.

- Виде да дрво не стиже у довољним количинама. Имамо сировине за период од три до десет дана, али у овим условима не смијемо дочекати зиму. Све док имамо шта радити, радићемо, али сигурно ћемо се зауставити - наглашава Шкребић.

Упркос проблемима, уговори према приоритетним купцима, бањалучким “Еко топланама” и предузећу “РС Силикон” из Мркоњић Града, те ино-партнерима биће у потпуности поштовани.

Из “Шума РС” казали су да са “Дестилацијом” имају потписане уговоре о испоруци око 96.000 кубних метара за суву дестилацију, уз одложено плаћање до 90 дана по цијени од 52,7 КМ по кубику. Додају да је на састанку одржаном 6. септембра закључено да се још озбиљније приступи испоруци, па је до 14. септембра “Дестилацији” испоручено око 2.400 кубика или око 400 кубика дневно.

- Постоји проблем на терену са извођачима радова и недостатком адекватне радне снаге, што успорава производњу шумских дрвених сортимената. У току је снабдијевање становништва, школа, болница, јавних установа огревним дрветом за предстојећу зимску сезону, тако да је оправдан разлог што је испорука према свим корисницима, па и “Дестилацији”, слабијег интензитета - рекли су у “Шумама”.

Ипак, и поред проблема, сматрају да ће уговоре према свим дрвопрепађивачима који уредно измирују обавезе у потпуности испоштовати до краја године. ++++

Синдикат шумарства

Радници “Дестилације” затражили су помоћ и од Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Српске јер страхују да ће им бити ускраћено право на рад зато што не могу да добију уговорену сировину од снабдјевача.

Из Хемијске индустрије “Дестилација”, која запошљава 350 људи, упозоравају да споразум са шумским газдинствима о испоруци дрвног сортимента не даје резултате. Из Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира саопштено је да радници најављују да ће организовано, уз помоћ Синдиката, кренути према Бањалуци, да би окупљањем испред зграде Владе РС указали на проблеме са којима се суочавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана